Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 18 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Турция увеличава бюджета си за отбрана със 150%

Турското правителство ще увеличи драстично военните разходи през следващата година. Това стана ясно от изявление на вицепрезидента Джевдет Йълмаз пред парламента на Турция.

Представен като част от по-широк четиригодишен план за развитие, предложеният военен бюджет за 2024 г. ще увеличи разходите за отбрана до 1,13 трилиона лири (над 40 милиарда долара), съобщи „Хюриет“. За сравнение бюджетът на отбрана за Турция е 16 милиарда долара тази година, каза Йълмаз. Това означава, че увеличението е 150%. Ако бъде приет, бюджетът ще надмине рекорда, поставен през 2019 г., когато Турция похарчи повече от 20 милиарда долара за армията си, по данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Военните разходи на страната са намалели наполовина оттогава до 10 милиарда през 2022 г. и са под 2% от БВП, изисквани от НАТО от 2020 г. насам.

Въпреки че турският президент Реджеп Тайип Ердоган драматично укрепи местната оръжейна индустрия в Турция, страната остава 19-ият по големина вносител на оръжие в света, според данни на SIPRI.

Йълмаз заяви пред парламента, че турският износ на оръжие почти ще се удвои през следващата година, от 6 милиарда долара на 11 милиарда долара, докато отбранителната промишленост на страната ще бъде 86% самодостатъчна, в сравнение с 80% миналата година.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.