Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Турски дрон откри източник на топлина, предполага се, че е хеликоптерът на Раиси

Турски дрон Bayraktar Akinci идентифицира източник на топлина, за който се предполага, че са останките от хеликоптера, превозвал иранския президент Ебрахим Раиси, и сподели координатите му с иранските власти, съобщи Анадолската агенция.

Турското министерство на отбраната изпрати безпилотен летателен апарат Akinci и хеликоптер тип Cougar с възможности за нощно виждане да участват в издирвателните дейности.

Командирът на Ислямския революционен гвардейски корпус (елитни части на иранските въоръжени сили), генерал Хосейн Салами, потвърди откриването на източник на топлина, който вероятно може да е хеликоптерът на иранския президент Ебрахим Раиси. По-късно иранската държавна телевизия Press TV съобщи, че иранските спасители са стигнали до мястото, но не са открили хеликоптер.

Освен Турция и Русия изпраща два самолета със спасители, които да се включат в спасителната операция. „Първият самолет Ил-76 на руското министерство на извънредните ситуации излетя от летище „Жуковски“ до Табриз, Иран, за да съдейства в издирването на изчезналия хеликоптер на иранския президент, вторият самолет ще излети в близко бъдеще“, съобщи руското министерство на извънредните ситуации. На борда летят спасители с необходимата екипировка, кучета и високопроходима техника.

Президентът Раиси присъства на церемонията по откриването на язовир на иранско-азербайджанската граница в неделя. На връщане към Техеран хеликоптерът с президента е извършил твърдо приземяване, съобщи вътрешният министър на страната. Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян, Малик Рахмети, губернатор на провинция Източен Азербайджан, и имамът аятолах Али Хашим от провинция Табриз също са били на борда на хеликоптера.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.