Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Турски касетъчни боеприпаси се появиха на фронта в Украйна

Въпреки официално обявения неутралитет на Турция във военните действия в Украйна турски касетъчни боеприпаси M483A1 се появиха на фронта в Украйна. Това става ясно от публикувани снимки, които бяха разпространени в Twitter.

До момента единствено САЩ официално обявиха, че 155-мм артилерийски касетъчни боеприпаси са предоставени на Украйна. Обяснението за изпращането им, според Джо Байдън в интервю за CNN, беше, че нормалните боеприпаси са се изчерпали.

Касетъчните боеприпаси са забранение в над 100 държави по света. Когато се взривяват, боеприпасите освобождават много малки бомби на широка площ. Процент от бомбите обаче не успяват да се взривят при удар, а неексплодиралите елементи представляват сериозен риск за цивилните в продължение на години след края на боевете.Турция не е подписала Конвенцията за забрана на касетъчните боеприпаси, както и САЩ, Украйна и Русия.

През последния месец Ердоган демонстрира промяна в позицията си, като след среща със Зеленски в Анкара разреши освобождаването на командири от Азов, които се върнаха в Украйна със самолета на Зеленски. Командирите на Азов бяха арестувани миналата година в Мариупол и бяха предадени на Турция от Русия по силата на споразумение с Ердоган, който пое гаранции, че украинските командири ще останат в страната до приключване на войната.

Попитан от руски журналисти Путин отговори единствено: „Имаше споразумение“ и отказа друг коментар.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.