Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Twitter платил $7 млн. на свидетел да мълчи за броя на фалшивите профили

Адвокат на милиардера Илон Мъск, който искаше да купи Twitter, твърди, че социалният медиен гигант е платил 7 милиона долара на свидетел, за да си мълчи.

Твърдението беше направено от адвоката на Мъск Алекс Спиро по време на изслушване на 6 септември — част от текущото дело на Twitter срещу основателя на Tesla и SpaceX заради отказа му да купи социалната мрежа за 44 милиарда долара.

„Плащат на човека 7 милиона и се уверяват, че ще мълчи“, каза Спиро по време на изслушването в съда.

Новинарският сайт Блумбърг съобщи, позовавайки се на източници, запознати със случая, че коментарът е във връзка със Пейтър Затко, бившия шеф по сигурността на Twitter, който наскоро направи скандални разкрития за компанията.

Wall Street Journal цитира други източници, според които Twitter е превел 7 милиона долара на Затко като част от споразумение за неполучено обезщетение след напускане на фирмата. Тези източници твърдят, че сделката включва клауза за поверителност, въпреки че не спира Затко да свидетелства на предстоящото изслушване в Сената заради започнала проверка на Twitter.

Бившият шеф по сигурността сподели опасения относно броя на фалшивите акаунти, наричани „ботове“, сред официално обявените от Twitter 230 милиона потребители, заедно с проблеми с електронната сигурност и поверителността на ползвателите на социалната мрежа. Бизнесменът Илон Мъск обясни, че се е отказал от сделката да купи Twitter, след като е научил за повдигнатите от Затко въпроси.

Съдия Каталийн Сейнт Джуд МакКормик уважи искането на екипа на Мъск да позволи твърденията на Затко да бъдат допустими по делото, определено за октомври, въпреки че отказа отлагане на началото на производството. Затко е бил призован да свидетелства в съдебния процес.

Адвокатите на Twitter се опитаха да хвърлят съмнения върху достоверността на думите на Затко, твърдейки, че са изфабрикувани, за да навредят на бившия му работодател.

Адвокатът на Мъск се противопостави на тези доводи, като посочи, че Затко вече е разрешил спора си с Туитър, но сега е повдигнал въпроса пред регулаторните органи и Конгреса на САЩ, където е насрочено изслушването му като свидетел пред Сената следващата седмица.

„Проблемът е, че са му платили 7 милиона долара“, каза Спиро пред съда. „Проблемът е, че ако наистина е искал пари, тогава как така все още прави това, ако не иска и справедливост“, каза адвокатът.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.