Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

UBS ще купи Credit Suisse в историческа сделка за спасяване на банката

UBS Group AG се съгласи да купи Credit Suisse Group AG в историческа сделка с посредничеството на правителството, целяща да овладее кризата на доверието, която заплашваше да се разпространи на световните финансови пазари.

Швейцарската банка плаща повече от 2 милиарда долара за своя конкурент. Това ще бъде сделка за всички акции и на цена, равна на част от цената на Credit Suisse, оценена на около 7,4 милиарда франка (8 милиарда долара).

По-рано Bloomberg съобщи, че швейцарските власти са обмисляли „пълна или частична национализация“ на изпадналия в криза банков гигант Credit Suisse Group, ако предложеното поглъщане от конкурента UBS Group не успее да спечели одобрение както от акционерите, така и от регулаторите, съобщиха вътрешни източници пред Bloomberg.

Цюрих е „обмислял или да поеме изцяло банката, или да притежава значителен дял от капитала“, ако сделката с UBS пропадне „поради сложността при уреждането на сделката и краткия период от време“, обясняват източниците, добавяйки, че регулаторите са нетърпеливи да приключат въпроса, преди азиатските пазари да  отворят, за да предотвратят по-нататъшна ерозия на общественото доверие в банковата система.

Сделката с UBS, в която мегабанката предложи да купи Credit Suisse за 2 милиарда долара, оставя швейцарското правителство пред сложна задача, ако придобиването не успее да потуши нестабилността в системата.

Съобщава се, че властите вече са се съгласили на пренаписване на швейцарските банкови закони, за да позволят на компаниите да заобиколят необходимия вот на акционерите и да ускорят сливането.

Credit Suisse смяташе, че първоначалната оценка от 1 млрд. долара, впоследствие увеличена на 2 млрд., е твърде ниска, а сделката също е непопулярна сред акционерите на банката, тъй като тя би им платила само 0,25 швейцарски франка в акции на акция на UBS, докато техните притежания все още струваха 1,86 швейцарски франка при затварянето на пазарите в петък. Сливането ще съкрати хиляди работни места от фалиралата банка, особено в подразделението й за инвестиционно банкиране.

UBS също така иска защита от всякакви висящи съдебни дела или регулаторни разследвания на някогашния си конкурент, които биха могли да доведат до глоби или загуби, въпреки че източник, участващ в сделката, заяви пред Financial Times, че е малко вероятно да получи такъв имунитет.

Credit Suisse от седмици източва депозити на фона на поредица от скандали и регулаторни въпроси. Тъй като няколко банкови фалита в САЩ предизвикаха масивни системни банкови тегления миналата седмица, изходящите потоци достигнаха 10 милиарда швейцарски франка на ден, а акциите на компаниите загубиха една четвърт от стойността си, което наложи заем от 54 милиарда долара от Швейцарската национална банка. Регулаторите са загрижени, че това само по себе си не е достатъчно, за да се укрепи доверието във финансовата система.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.