Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Учени определиха най-безопасното място при ядрен взрив

Ъгълът на стая е най-безопасното място за скриване от масивна ударна вълна, причинена от ядрена експлозия, откриха учени от Кипър, след като проведоха компютърна симулация на катастрофалното събитие.

Тези, които нямат късмет и са близо до епицентъра на взрива, буквално ще се „изпарят“, но тези, които са доста далеч, все още ще бъдат в опасност – дори и да останат на закрито, предупреждават изследователите в статия, публикувана в списанието Physics of Fluids.

Проучването „показва, че високите въздушни скорости остават значителна опасност“, каза Димитрис Дрикакис, който ръководи екипа в университета в Никозия, пред Американския институт по физика.

Взривът би причинил балон с ударна вълна с радиус почти 5 км, със силни ветрове, способни да разрушат по-нестабилни сградни конструкции, както и да раняват или убиват хора, разкрива проучването.

Сградите, подсилени с бетон, вероятно ще издържат на ветровете, но хората вътре ще трябва да застанат на определени места в рамките на секунди след експлозията, за да останат в безопасност, предупреждава изследването.

„Най-опасните критични места на закрито, които трябва да се избягват, са прозорците, коридорите и вратите“, казва Йоанис Кокинакис, един от авторите на изследването.

Усъвършенстваната компютърна симулация, създадена от екипа, разкрива, че тесните пространства вътре в сградите могат рязко да увеличат скоростта на въздуха, като ударната вълна също кара ветровете да се отклоняват от стените и да се огъват около ъглите. Такива условия могат да създадат сила, еквивалентна на до 18 пъти телесното тегло на човека, показва изследването.

Според Кокинакис „човек може да бъде в безопасност от високите въздушни скорости, ако е позициониран в ъглите на стената, обърната към взрива“.

Ако оцелелите успеят да издържат на ударната вълна, като се скрият в ъгъла, те все още ще трябва да се борят с „повишени нива на радиация, опасни сгради, повредени електропроводи и газови линии и пожари“, предупреди Дрикакис.

Авторите на статията смятат, че техните констатации могат да бъдат използвани от съответните органи за изменение на инструкциите за това как хората трябва да се държат в случай на ядрена експлозия. Те биха могли да се използват и от архитектите за проекти за нови бетонни сгради. Екипът обаче изрази надежда, че необходимостта от подобни съображения никога няма да възникне.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.