Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Учени определиха най-безопасното място при ядрен взрив

Ъгълът на стая е най-безопасното място за скриване от масивна ударна вълна, причинена от ядрена експлозия, откриха учени от Кипър, след като проведоха компютърна симулация на катастрофалното събитие.

Тези, които нямат късмет и са близо до епицентъра на взрива, буквално ще се „изпарят“, но тези, които са доста далеч, все още ще бъдат в опасност – дори и да останат на закрито, предупреждават изследователите в статия, публикувана в списанието Physics of Fluids.

Проучването „показва, че високите въздушни скорости остават значителна опасност“, каза Димитрис Дрикакис, който ръководи екипа в университета в Никозия, пред Американския институт по физика.

Взривът би причинил балон с ударна вълна с радиус почти 5 км, със силни ветрове, способни да разрушат по-нестабилни сградни конструкции, както и да раняват или убиват хора, разкрива проучването.

Сградите, подсилени с бетон, вероятно ще издържат на ветровете, но хората вътре ще трябва да застанат на определени места в рамките на секунди след експлозията, за да останат в безопасност, предупреждава изследването.

„Най-опасните критични места на закрито, които трябва да се избягват, са прозорците, коридорите и вратите“, казва Йоанис Кокинакис, един от авторите на изследването.

Усъвършенстваната компютърна симулация, създадена от екипа, разкрива, че тесните пространства вътре в сградите могат рязко да увеличат скоростта на въздуха, като ударната вълна също кара ветровете да се отклоняват от стените и да се огъват около ъглите. Такива условия могат да създадат сила, еквивалентна на до 18 пъти телесното тегло на човека, показва изследването.

Според Кокинакис „човек може да бъде в безопасност от високите въздушни скорости, ако е позициониран в ъглите на стената, обърната към взрива“.

Ако оцелелите успеят да издържат на ударната вълна, като се скрият в ъгъла, те все още ще трябва да се борят с „повишени нива на радиация, опасни сгради, повредени електропроводи и газови линии и пожари“, предупреди Дрикакис.

Авторите на статията смятат, че техните констатации могат да бъдат използвани от съответните органи за изменение на инструкциите за това как хората трябва да се държат в случай на ядрена експлозия. Те биха могли да се използват и от архитектите за проекти за нови бетонни сгради. Екипът обаче изрази надежда, че необходимостта от подобни съображения никога няма да възникне.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.