Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Учени от Moderna признаха: иРНК ваксините носят рискове от токсичност

Технологията, използвана във ваксината срещу Ковид-19 на Moderna, носи рискове от токсичност, заявиха учени от компанията.

„Голямо предизвикателство сега е как ефективно да се намали рискът от потенциална токсичност, свързана с иРНК технологията“, пишат учените в статия, публикувана от Nature Reviews Drug Discovery.

Ваксините срещу Ковид-19 на Moderna и Pfizer използват технология с модифицирана информационна рибонуклеинова киселина (иРНК). ИРНК се доставя от липидни наночастици (LNP).

Рисковете от токсичност включват „структурни компоненти на липидните наночастици, методи на производство, начин на приложение и протеини, произведени от комплексни иРНК“, пишат авторите на статията. Това са служителите на Moderna Ерик Жакинет, Димитриос Битунис и Максимилиан Роджърс.

ИРНК ваксините имат множество странични ефекти, включително възпаление на сърцето и тежък алергичен шок. Те могат да произтичат от реакции на свръхчувствителност, които могат да бъдат предизвикани от „всеки компонент на липидните наночастици и иРНК“, но най-вероятно са предизвикани от PEG липидните наночастици, които са „най-потенциално реактогенният компонент“, според учените.

Известно е, че полиетиленгликолът или PEG, съставка във ваксините на Pfizer и Moderna срещу Ковид, причинява алергични реакции. Учените са разделени по отношение на механизма, причиняващ възпаление на сърцето.

Някои от цитираните документи включват тези, които са открили иРНК и шиповия протеин, доставен от ваксината на Moderna, в различни части на човешкото тяло седмици или месеци след ваксинацията, въпреки че здравните власти по цял свят твърдяха, че тези частици ще бъдат изхвърлени от тялото в рамките на дни.

Учените отбелязват, че намаляването на рисковете от токсичност на иРНК-базирани ваксини и лекарства е необходимо, но „сложно“. Това може да се постигне чрез многостранен подход, който включва усъвършенствани тестове в лаборатории и коригира предклиничните изпитвания върху животни, за да се отчетат по-добре „разликите във физиологията на хората и животните“.

В момента Moderna и други компании тестват редица нови иРНК продукти, включително противогрипни ваксини и препарати за лечение на рак.

„Благодарение на платформата за иРНК, която изградихме, имаме вълнуваща подготовка за 15 стартирания през следващите пет години“, съобщи Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna, пред инвеститорите в последния отчет на компанията, цитиран от Epoch Times, визирайки 15 нови медицински продукта.

Още по темата: Pfizer са регистрирали 1,6 милиона нежелани реакции след ваксинация в почти всеки орган в човешкото тяло (ДОКУМЕНТИ) 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.