Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Учени пресъздадоха как е изглеждал египетският фараон Рамзес II (ВИДЕО)

Египетски и британски учени показаха дигитална лицева реконструкция на Рамзес II. Те са използвали софтуер за компютърна томография (CT), за да „разопаковат дигитално“  мумията на известния древноегипетски фараон. Съвместният научен проект позволи на историците за първи път да пресъздадат как е изглеждал владетелят в различни моменти от живота му.

Изследователите обясниха, че са използвали по-ранни CT сканирания на мумията на фараона и са ги приложили към софтуер за анализ. След това са успели да разграничат черепа от други материали, използвани по време на процеса на балсамиране, и да произведат 3D изобразяване на черепа. Получените резултати са приложени към средните измервания на лицевия мускулен слой, за които се смята, че са характерни за древните египтяни, за да реконструират лицето на фараона.

„Това е единствената научна реконструкция на лицето на Рамзес II въз основа на компютърната томография на действителната му мумия“, обясни професор Сахар Салем от университета в Кайро, който ръководи проекта, добавяйки, че предишните опити са били „предимно артистични, въз основа на лицето на мумията“.

Първоначалното представяне показа на изследователите как е изглеждал Рамзес II при смъртта си на 90-годишна възраст. След това експертите по изображения използваха това изображение, за да обърнат процеса на стареене и да разкрият какъв е бил фараонът на по-млада възраст на 45 години.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.