Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Уестингхаус“ ще инсталира реакторите ни от „Белене“ в Украйна

Американската компания „Уестингхаус“ ще инсталира в Украйна реакторите ни, които бяха предназначени за АЕЦ „Белене“. Вместо за атомна електроцентрала в България, те ще бъдат използвани и инсталирани на местата на недостроените трети и четвърти енергоблок на Хмелницката АЕЦ в Украйна.

Според съобщение на украинската компания „Енергоатом“ в Телеграм, „атомните реактори ще бъдат монтирани съвместно с международните партньори на „Енергоатом“, по-специално с американската компания „Уестингхаус“, с която имаме подписани споразумения за изграждане на нови енергийни блокове в Украйна. В същото време Украйна по никакъв начин няма да зависи от страната агресор за каквато и да е поддръжка на горепосоченото оборудване“, се казва в изявлението на „Енергоатом“.

Изявлението на украинската компания  е в отговор на интервю пред Укриформ на украинския експерт Николай Щайнберг, главен инженер в Чернобилската атомна електроцентрала през 1986-1987 г., който твърди, че продажбата на оборудване за ядрени съоръжения и компоненти на други страни е обект на специален експортен контрол, така че е необходимо разрешението на страната производител, т.е. Русия. По думите му вследствие на това и в съответствие с международното право трябва да бъде подписано тристранно споразумение между Русия, България и Украйна за продажбата на оборудването.

„Украйна не води никакви преговори и не планира да подписва никакви документи с Русия“, пише в изявлението на украинската енергийна компания.

Още по темата: Франция е изпратила меморандум за развитие на АЕЦ „Белене“, кабинетът го игнорирал заради Зеленски 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.