Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украинска компания е открила банкова сметка на името на сина на Байдън в Малта

Имейли от лаптопа на Хънтър Байдън, сина нa президента Джо Байдън, разкриват, че украинска компания е открила банкова сметка на Хънтър Байдън. Нейното откриване в Малта съвпада с обвиненията в подкуп, включващи семйство Байдън и украинската енергийна компания „Бурисма“, отправени от информатор на ФБР. Tвърденията за корупция срещу Байдън се съдържат в документ на ФБР, който бюрото изпрати до Конгреса на САЩ по искане на американските законодатели.

Имейлите на Хънтър Байдън изтекоха в интернет преди три години, след като синът на американския президент оставил лаптопа си за ремонт в магазин в Делауеър. Той поискал данните в повредения лаптоп да бъдат възстановени. Дълго време скандалът беше цензуриран като руска пропаганда, но по-късно автентичността на изтеклите имейли беше потвърдена. Собственикът на магaзина предаде лаптопа на ФБР, като заяви, че е видял смущаващи данни за престъпна дейност.

Според изтеклите имейли от лаптопа на Байдън „Бурисма“ е открила малтийска банкова сметка за Хънтър Байдън през пролетта на 2016 година. Според източника на ФБР в документа, изпратен до Конгреса, Микола Злочевски, основателят на “Бурисма Холдингс“, е платил по 5 милиона долара (общо 10 милиона долара) подкуп на тогавашния вицепрезидент Джо Байдън и сина му Хънтър Байдън.

През 2014 г. Украйна започна наказателни дела срещу Злочевски и “Бурисма“, компанията, в която Хънтър Байдън в последстивие зае позиция в борда на директорите. Според имейлите Злочевски, изправен пред разследвания за пране на пари и корупция, се е обърнал към сина на вицепрезидента с молба да използва политическото си влияние, за да спре разследванията.

Информаторът на ФБР разкрива схемата за за плащане, като информира ФБР, че Злочевски е запазил 17 аудиозаписа на разговори с Байдън като „застраховка“. Сред тези записи са два предполагаеми разговора със самия тогавашен вицепрезидент Байдън. Това събщи сенатор Чък Грасли  в изявление в Сената, след като се запозна със съдържанието на документа на ФБР.

През 2018 г. Джо Байдън гордо обяви, че е оказал натиск върху украинския президент Петро Порошенко да уволни главния прокурор Виктор Шокин, който провеждал разследване срещу украинската енергийна компания, където синът му впоследствие стана член на борда на директорите. Байдън постигнал това, като се възползвал от заплахата да задържи гаранция за заем от 1 милиард долара по време на пътуването си до Киев през декември 2015 г.

По време на реч в Съвета за външни отношения Байдън заяви: „Погледнах ги и казах: Тръгвам след шест часа. Ако прокурорът не бъде уволнен, няма да получите парите“. И добави: „Е, ку** сине. Уволниха го.“

През май 2016 г. изпълнителният директор на „Бурисма“  Вадим Пожарский информира Хънтър Байдън чрез поредица от имейли за откриването на малтийска банкова сметка на негово име. Пожарски иска документацията, необходима за откриването на сметката, включително копие от паспорта на Хънтър, банково референтно писмо и сметка за комунални услуги, служеща като доказателство за адреса му на пребиваване.

Хънтър отговаря: „Работим по това, пътувах с баща ми и паспорта ми беше в чужбина миналата седмица“.

През следващите седмици асистентката на Хънтър Байдън, Джоан Майер, участва в имейл кореспонденция с Вадим Пожарски, за когото се твърди, че е третият по ранг изпълнителен директор в „Бурисма“. Майер предоставя копия от паспорта на Хънтър, сметка за комунални услуги и банково референтно писмо, както е поискано.

На 13 май 2016 г. Майер търси разяснения относно изискванията за „сертифицирана декларация за богатство на източника“. Тя предлага да предостави писмо от корпорацията на Хънтър, Owasco, за да потвърди годишната му заплата, питайки: „Това ли търси банката?“

В същия ден адвокат на „Бурисма“ изпраща имейл до Хънтър, споделяйки адреса и кода на Satabank, малтийска банка, която 2 г. по-късно беше затворена за нарушаване на законите за пране на пари през 2018 г.

Няколко дни по-късно асистентът на Хънтър изпраща „данъчния идентификационен номер и подпис на Хънтър“ на изпълнителния директор на „Бурисма“, който отговаря с потвърждение: „Всичко получиха!“

През 2018 г. Satabank беше затворена от властите заради значителни пропуски в контрола за борба с прането на пари след проверка от малтийските финансови регулатори.

В резултат на това Малтийският орган за финансови услуги замрази всичките 12 000 сметки на Satabank през 2019 г. и започна разследвания на подозрителни транзакции, потенциално свързани с дейности като контрабанда на горива, трафик на наркотици и търговия със санкционирани страни.

Одиторите разкриха през 2020 г., че транзакциите на стойност близо 11 милиарда евро, обработени чрез Satabank, са маркирани като подозрителни.

Вадим Пожарский помага за създаването на малтийската банкова сметка за Хънтър Байдън година след като Хънтър представя баща си на изпълнителния директор на „Бурисма“.

В един от имейлите Пожарски разкрива, че Хънтър Байдън и неговият бизнес партньор Девън Арчър са действали като нерегистрирани чуждестранни лобисти, като са организирали частна вечеря с тогавашния вицепрезидент Джо Байдън в кафене „Милано“ във Вашингтон.

В предишен имейл Пожарски иска помощ от Хънтър за използване на влиянието му в полза на компанията, като иска насоки как да се противопостави на възприеманите като политически мотивирани действия срещу „Бурисма“ в Украйна – разследването за пране на пари.

„Спешно се нуждаем от вашия съвет за това как бихте могли да използвате влиянието си, за да предадете съобщение/сигнал и т.н. да спрем това, което считаме за политически мотивирани действия“, пише Пожарски.

През 2020 г. украински служители конфискуваха подкуп в брой от 6 милиона долара, свързан с Микола Злочевски. Подкупът, състоящ се от банкноти от по 100 долара, увити в ленти и държани в найлонови торбички, е имал за цел да спре разследването срещу основателя на “Бурисма“.

Сенатор Чък Грасли изнесе реч от трибуната на Сената в понеделник, критикувайки ФБР за публикуването на редактирана версия на документа на ФБР в същия ден, в който Министерството на правосъдието повдигна обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп. Грасли обвини министерството на правосъдието на Байдън, че прилага различни стандарти за правосъдие.

„Въз основа на фактите, известни на Конгреса и обществеността, е ясно, че Министерството на правосъдието и ФБР ще използват всеки ресурс, за да разследват кандидата Тръмп, президента Тръмп и бившия президент Тръмп“, заяви сенаторът. Той подчерта, че агенциите не са имали „същия лазерен фокус“ върху семейство Байдън.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.