Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украинската армия съобщи за проблеми със сателитите Starlink на Мъск

Прекъсванията на комуникационната система Starlink доведоха до „катастрофална“ загуба на комуникация между украинските войски по време на сраженията с руските сили, съобщи Financial Times (FT).

Новината предизвика опасения, че Илон Мъск може да е направил нещо в отговор на украинските атаки заради предложения от него мирен план, но собственикът на SpaceX нарече статията на вестника „лош репортаж“.

Мъск даде на Украйна хиляди терминали „Старлинк“ през март, помагайки на киевските военни да „експлоатират дронове, да получават жизненоважни разузнавателни актуализации и да комуникират помежду си в райони, където няма други сигурни мрежи“, съобщи FT.

През последните седмици, когато украинските сили се преместиха на територия, контролирана преди това от руските сили, системите спряха да работят многократно. Високопоставен украински служител заяви пред FT, че това е довело до „катастрофална“ загуба на комуникация, включително по време на „разгърнати битки“. Провалът в системата беше повсеместен и предизвика „паникьосани обаждания от войници към линии за помощ“, каза друг служител.

Роман Синицин, който ръководи организация с нестопанска цел, която насочва Starlinks към украинската армия, заяви, че проблемът може да се дължи на това, че SpaceX на Мъск има блокиране върху сигнала в контролираните от Русия райони.

„За мен е абсолютно ясно, че това се прави от представители на Starlink, за да се предотврати използването на тяхната технология от руските окупационни сили“, каза Синицин пред FT, призовавайки SpaceX да се координира по-тясно с украинската армия.

Според друга версия в Телеграм проблемите могат да бъдат причинени от полевите изпитания на руската система за заглушаване на сателити Тирада-2С.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.