Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

СБУ добави журналиста Диляна Гайтанджиева в списъка с цели за ликвидиране на украинския „Миротворец“

СБУ са добавили журналиста Диляна Гайтанджиева в списъка с цели за ликвидиране на сайта „Миротворец“. Според съобщението името на журналистката с нейни снимки и данни за година, място на раждане, профили в социалните мрежи и медийни публикации, както и личният й блог са добавени в базата данни от СБУ на 15 април тази година.

Украинската СБУ добави журналиста Диляна Гайтанджиева в списъка с цели за ликвидиране на „Миротворец“

Част от хората в този списък бяха убити, като на снимките им в сайта на „Миротворец“ пише „Ликвидиран“. През август миналата година един от журналистите в списъка Дария Дугина беше убита при бомбен атентат край Москва в автомобила си. За извършител Русия обвини агент на украинските служби.

Военният кореспондент Владлен Татарски, чието име също е в списъка „Миротверец“, беше убит при взрив в кафене в Санкт Петербург. Момичето, доставило бомбата, разказа, че е изпълнявала задача от Украйна, като й било обещано, ако я изпълни успешно, да бъде взета на работа в украинска медия. След смъртта на Татарски на сайта на „Миротворец“ се появи надпис към снимката му „Ликвидиран“.

Списъкът обхваща стотици журналисти, политици, общественици от целия свят. Сред тях са унгарският премиер Виктор Орбан, хърватският президент Зоран Миланович, генералният секретар на „Амнести Интернешънъл“ Агнес Каламард, американският журналист от NBC News Киър Симънс, основателят на „Пинк Флойд“ Роджър Уотърс и стотици други.

Сред българите в черния списък с врагове на Украйна са и проф. Иво Христов, и доц. Валентин Вацев.

„Миротворец“ е украински сайт с база данни с вход за достъп на служители от украинските служби, както и чуждестранни служби, в който се събира информация за лица, които Украйна счита за врагове на страната. Списъкът стана известен като черен списък за убиване, тъй като хора от списъка бяха убити, като след убийствата им на сайта на „Миротверец“ се поставя надпис „Ликвидиран“.

Като адрес на сайта са посочени Лангли, Вирджиния (в Лангли се намира и централата на ЦРУ) и Варшава, Полша.

Върховният комисар на ООН за правата на човека (OHCHR) призова Украйна да разследва сайта. „Миротворец“ продължава работата си въпреки многократните искания от страна на ООН, посланиците на Г-7, ЕС и правозащитни групи да го затворят и въпреки че няма официален статут, той действа като допълнение към правителствените бази данни на контролно-пропускателните пунктове на Украйна. През 2018 г. германското външно министерство поиска от украинското правителство да изтрие уебсайта.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.