Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински дипломат: Путин „се опита да направи всичко възможно“, за да постигне мир

Руският президент Владимир Путин е направил всичко възможно за приключване на войната с мирно споразумение с Украйна през април 2022 г., според Александър Чали, член на украинската делегация.

Чали разказа какво се е случило в първите седмици от войната по време на речта си пред Женевския център за политика на сигурност (GCSP). Бившият заместник-министър на външните работи на Украйна е асоцииран сътрудник във фондацията, финансирана от швейцарското правителство. Неговите забележки привлякоха вниманието на медиите, след като видео от събитието беше пуснато в YouTube и X/Twitter през миналата седмица.

Дипломатът твърди, че руският лидер е бил подведен от разузнавателните си служби.

Приблизително седмица след началото на военните действия Чали смята, че Путин е признал нереалистичния характер на очакванията си и активно е преследвал постигане на мир. Той базира анализа си на личното си участие в мирните преговори, чийто домакин за първи път беше Минск, а след това и Истанбул в края на март с проект за примирие, одобрен и от двете страни.

„Путин … се опита да направи всичко възможно, за да сключи споразумение с Украйна“, каза дипломатът. Текстът на споразумението направи отстъпки на Киев, в сравнение с първоначалната позиция на Русия, и беше „лично решение“ на Путин да го приеме, твърди той.

Успяхме да намерим много реален компромис. Путин наистина искаше да постигне мирно споразумение с Украйна, каза бившият зам.-външен министър на Украйна.

Чали заяви, че „по някаква причина“ Истанбулското комюнике не се трансформира в действителен договор.

Лидерът на украинската делегация, депутатът Дейвид Арахамия, призна в края на ноември, че тогавашният британски премиер Борис Джонсън е пристигнал в Киев и е казал на украинците да не подписват нищо с Русия, а  „просто да продължат да се бият“. След това Киев се е отказал от мирния договор с Русия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.