Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински диверсанти взеха заложници в Русия

Група украински диверсанти са започнали акция, като са нахлули в руската Брянска област, която се намира на границата с Украйна, заяви местният губернатор Александър Богомаз. Съобщава се, че боевете продължават в две гранични села, Любечане и Сушани, които са на около 20 км едно от друго. Има и непотвърдена информация за един смъртен случай и ранени. Съобщава се и за взети заложници.

Богомаз потвърди в канала си в Телеграм, че „днес саботажно-разузнавателна група нахлу от Украйна“. „Саботьори стреляха по движеща се кола. В резултат на нападението един местен жител беше убит, а десетгодишно дете беше ранено“, добави той. Детето е откарано в болница, съобщи губернаторът.

Руските сили „предприемат всички необходими мерки за елиминиране на саботьорската група“, добави Богомаз, без да предоставя подробности за това колко нападатели са участвали в атаката.

Според непотвърдена информация в социалните мрежи регионът е бил нападнат от две украински групи от 50 души, които са взели за заложници неуточнен брой жители в село Сушани. Съобщава се също, че се води сражение между силите за сигурност и нападателите.

Губернаторът на областта Александър Богомаз твърди, че Киев по-рано е организирал атака с дрон срещу Сушани.

В Интернет беше публикувано видео от групировка, наречена Руски доброволчески корпус (РДК), която пое отговорност за нападението в Климовски район на Брянска област. В него въоръжени мъже заявяват, че са пресекли границата с Русия.

Лидерът на Руския доброволчески корпус, според информация в социалните мрежи, е 36-годишният Денис Купустин (псевдоним – Никитин). Той е роден и израснал в Москва.

През 2001 г. заедно с майка си се премества в Германия по програма за еврейски емигранти. Установява се в Кьолн. По собствените му думи е бил член на банда скинхедс, участвал е в организирането на нападеня на мигранти.

По време на Майдана през зимата на 2014 г. той посещава Киев. От 2014 г. многократно посещава Украйна, а от 2017 г. живее там постоянно. През октомври 2018 г. той е задържан от Службата за безопасност на Украйна по подозрение за трафик на наркотици, но след кратко е освободен. През август 2019 г. е лишен от разрешение за пребиваване в Германия. През май 2021 г. участва в нападение на неонацисти срещу участници в гей парад в Киев, заловен е от полицията, но успява да избяга. През август 2022 г. основава Руски доброволчески корпус.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.