Разследвания и новини без цензура

петък, 24 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински диверсанти взеха заложници в Русия

Група украински диверсанти са започнали акция, като са нахлули в руската Брянска област, която се намира на границата с Украйна, заяви местният губернатор Александър Богомаз. Съобщава се, че боевете продължават в две гранични села, Любечане и Сушани, които са на около 20 км едно от друго. Има и непотвърдена информация за един смъртен случай и ранени. Съобщава се и за взети заложници.

Богомаз потвърди в канала си в Телеграм, че „днес саботажно-разузнавателна група нахлу от Украйна“. „Саботьори стреляха по движеща се кола. В резултат на нападението един местен жител беше убит, а десетгодишно дете беше ранено“, добави той. Детето е откарано в болница, съобщи губернаторът.

Руските сили „предприемат всички необходими мерки за елиминиране на саботьорската група“, добави Богомаз, без да предоставя подробности за това колко нападатели са участвали в атаката.

Според непотвърдена информация в социалните мрежи регионът е бил нападнат от две украински групи от 50 души, които са взели за заложници неуточнен брой жители в село Сушани. Съобщава се също, че се води сражение между силите за сигурност и нападателите.

Губернаторът на областта Александър Богомаз твърди, че Киев по-рано е организирал атака с дрон срещу Сушани.

В Интернет беше публикувано видео от групировка, наречена Руски доброволчески корпус (РДК), която пое отговорност за нападението в Климовски район на Брянска област. В него въоръжени мъже заявяват, че са пресекли границата с Русия.

Лидерът на Руския доброволчески корпус, според информация в социалните мрежи, е 36-годишният Денис Купустин (псевдоним – Никитин). Той е роден и израснал в Москва.

През 2001 г. заедно с майка си се премества в Германия по програма за еврейски емигранти. Установява се в Кьолн. По собствените му думи е бил член на банда скинхедс, участвал е в организирането на нападеня на мигранти.

По време на Майдана през зимата на 2014 г. той посещава Киев. От 2014 г. многократно посещава Украйна, а от 2017 г. живее там постоянно. През октомври 2018 г. той е задържан от Службата за безопасност на Украйна по подозрение за трафик на наркотици, но след кратко е освободен. През август 2019 г. е лишен от разрешение за пребиваване в Германия. През май 2021 г. участва в нападение на неонацисти срещу участници в гей парад в Киев, заловен е от полицията, но успява да избяга. През август 2022 г. основава Руски доброволчески корпус.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.