Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински генерал пред „Вашингтон Пост“ през 2022 г.: Тeствахме стрелба по язовир „Каховка“ с ракетна установка „Хаймарс“

Украйна обвини Русия, че е взривила ВЕЦ „Каховка“, която е под контрола на руските сили, и така е причинила наводнение в 14 селища под руски контрол в Херсон. Русия обвини Украйна в атаката. Оказва се, че самите украинци са тествали атака срещу ВЕЦ „Каховка“ още през миналата година, според интервю на главнокомандващия украинската контраофанзива в Херсон.

В статия, публикувана през декември 2022 г., „Вашингтон Пост“ цитира ген.-майор Андрий Ковалчук, първи командир на украинската контраофанзива в района на Херсон. Украинският главнокомандващ разказва пред американските журналисти как украинските сили са тествали атака с американска ракетна установка „Хаймарс“ срещу водноелектрическата централа „Каховка“, за да попречат на руските сили. Ето точния цитат, публикуван в статията на американската медия преди половин година:

“Русия трябваше да въоръжава и храни своите сили през три прехода: Антоновския мост, Антоновския железопътен мост и язовир Нова Каховка, част от водноелектрическо съоръжение с път, минаващ отгоре му.

Двата моста бяха атакувани с доставени от САЩ високомобилни артилерийски ракетни системи M142 – или пускови установки HIMARS , които имат обсег от 50 мили – и бързо бяха направени непроходими.

„Имаше моменти, в които напълно прекъсвахме техните линии за доставки и те все пак успяваха да изградят прелези“, каза Ковалчук. „Успяха да се снабдват с боеприпаси. … Беше много трудно.“

Ковалчук е ​​обмислял да наводни реката. Украинците, каза той, дори са извършили пробен удар с пускова установка „Хаймарс“ по един от шлюзовете на язовир Нова Каховка, като са направили три дупки в метала, за да видят дали водата на Днепър може да се повиши достатъчно, за да попречат на руснаците да преминават, но да не наводни близките села.

Тестът е успешен, каза Ковалчук, но стъпката остава последна мярка.“

Украински генерал пред „Вашингтон Пост“ през 2022 г.: Тренирахме взрив на ВЕЦ „Хаковка“

Статията във „Вашингтон Пост“, публикувана на 29 декември 2022 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.