Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински командир: Останахме „напълно слепи“, „Старлинк“ се провали, руснаците го заглушиха

Устройствата „Старлинк“, сателитен интернет, използван от украинската армия за основни комуникации, се провалиха при началото на офанзивата на руската армия в Харков, съобщи украинки командир пред Washington Post.

125-а бригада за териториална отбрана на Украйна, разположена по 27-километрова отсечка от украинско-руската граница в Харковска област, е използвала разузнавателни дронове, за да следи ежедневно руските войски. Въпреки това, на сутринта, на 10 май, когато започна офанзивата, бригадата загубила „всичките си видеопотоци“ заради руска електронна намеса.

Устройствата Starlink, използвани от въоръжените сили на Украйна, са се провалили за първи път от началото на руската специална операция в Украйна през февруари 2022 г., пише вестникът.

„В един момент останахме напълно слепи. Това беше най-големият проблем, не ги видяхме да се движат, работехме само по радиото или през телефоните, където все още работеха“, каза командирът на подразделението за БЛА в бригадата, 53-годишен сержант с позивна Артист. Според него видеопотоците от дроновете „просто са изчезнали“.

В рамките на няколко дни руснаците превзеха около 130 кв. км територия по границата, „възползвайки се от момента на особена уязвимост на украинските военни“.

Офанзивата на Русия през границата северно и северозападно от Харков беше предсказана от западното разузнаване и очаквана от Украйна, а фактът, че руските въоръжени сили успяха да напреднат с около 10 кв. км в няколко посоки за пет дни, повдига сериозни въпроси за способността на Киев да се защити, коментира британският „Гардиън“.

Другият проблем за украинската отбрана е, че са липсвали укрепления, тъй като милионите гривни, отпуснати за направата им, са били отклонени в кухи фирми, съобщи украинският Антикорупционен фонд „Межа“.

Денис Ярославски, командир в Харков, отговарящ за украинското специално разузнавателно подразделение, заяви пред журналисти: „Нямаше първа отбранителна линия. Видяхме го. Руснаците току-що влязоха. Те просто си влязоха, без никакви минирани полета.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Излезте и гласувайте на 9 юни!!! Да спрем тези бесни кучета които всеки ден безчинстват в милата ни родина. Смърт на фашизма свобода за народа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.