Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински командир разкри истината за ситуацията на фронта и беше понижен в длъжност

Командир на батальон от 46-а бригада – Анатолий Купол, е бил понижен в длъжност, след като в интервю за в. „Вашингтон Пост“ отправи критика към украинските въоръжени сили, съобщи „Украинская правда“. По-късно тази информация беше потвърдена от говорителя на украинските въздушнодесантни войски Валентин Шевченко.

На 13 март „Вашингтон Пост“ публикува статия за състоянието на украинските въоръжени сили в навечерието на контраофанзивата на Украйна, която се очаква през пролетта. Журналистите са разговаряли с няколко украински военнослужещи, включително с Купол. „Вашингтон Пост“ твърди, че неговото подразделение се е сражавало в Донецка област и се е изтеглило от Соледар през зимата, след като украинските военни са били обкръжени от руските войски.

Офицерът казва, че е станал свидетел на това как стотици украински войници изоставят позициите си, докато групи наемници от ЧВК „Вагнер“ настъпват. „Купол“ свързва тази ситуация с факта, че на фона на загубите в редиците на въоръжените сили има много лошо обучени новобранци.

За една година война, казва той, около 100 от 500-те войници на неговия батальон са били убити, а 400 – ранени, което е довело до попълване на подразделението с неопитни новобранци.

„Получавам 100 нови бойци и дори не ми дават време да ги обуча. Казват ми: „Вземи ги в бой“. [А в боя] новобранците просто захвърлят всичко и бягат. Това е. Разбирате ли защо? Защото войникът не стреля. Аз го питам: „Защо?“ А той казва: „Страхувам се от звука на стрелбата“. И по някаква причина нито веднъж дори не е хвърлял граната „, казва Купол, като освен това отбелязва и недостига на боеприпаси на фронтовата линия.

В интервюто за „Вашингтон Пост“ офицерът обяснява решението си да проговори с надеждата, че САЩ ще осигурят по-добро обучение на украинските военни преди контраофанзивата. Изабел Хуршудян, главен редактор на украинското бюро на вестника, отбелязва, че е обсъдила с командира преди интервюто, че изказванията му могат да навредят на кариерата му. Според нея Купол е преценил, че „рискът си заслужава“.

„Винаги има вяра в чудото. Или ще бъде кървава месомелачка и трупове, или ще бъде професионална контраатака. Има два варианта. И в двата случая ще има контранастъпление“, каза Купол в интервю.

Украинското издание „Страна“ пише, че статията на американския вестник е „вдигнала много шум в Украйна“. По-специално тя е коментирана от секретаря на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов, който е заявил, че информацията на журналистите не отговаря на действителността.

„Да, налице е трудна ситуация. Вече една година водим война срещу голяма държава, но която умът й не е голям. Знаехме, че ще бъде трудно за нас. Но сега да подкопаваш ситуацията, като предоставяш информация, която не отговаря на действителността, не е много приятно“, каза той по украинската телевизия.

Говорителят на украинските въздушно-десантни войски Валентин Шевченко също заяви, че Купол е разпространил „недостоверна информация“ в интервюто, след което военните са извършили служебна проверка. Според Шевченко командирът е разговарял с журналисти без разрешението на ръководството, което е забранено от правилника.

„Съобщените от военнослужещия загуби по време на бойни действия в подчиненото му подразделение са значително преувеличени. В същото време подобна информация е със статут на ограничен достъп“, допълниха от десантните войски.

„Купол“ ще бъде назначен в един от центровете за подготовка на десантно-щурмовите войски на ВСУ, уточни Шевченко. В отговор на решението на командването военнослужещият написа рапорт за уволнение. В коментар за „Хромадске“ командирът заяви, че командирът на въздушно-десантните войски генерал-майор Максим Миргородски е обяснил понижаването му в длъжност с това, че ако Купол твърди, че военните са зле обучени, то нека сам ги обучава.

В същото време пък сержантът 46-а десантн-щурмова бригада Владимир Шевченко се застъпи за Купол. Шевченко пише, че интервюто е „правдиво и възможно най-фактологично“, като същевременно е предпазливо и балансирано, „защото реалността е много по-лоша“.

„И това не е мнението на един псевдоексперт за „две-три седмици“ (намек за обещанията за бърза победа от страна на висши служители в Киев). Това е обмисленото експертно мнение на професионалист от най-висока класа. Човек, който се ползва със стопроцентовото и безусловно уважение на подчинените си и на всички други части, изпречили се на пътя му. Но вместо това висшето военно и политическо ръководство решава да накаже един твърде умен боец и да го отстрани от поста му“, заяви войникът.

Още по темата: Репортер на NBC отиде в Крим и шокира американците, като каза истината 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.