Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински командир: Руснаците изстрелват ракети без бойни глави от Крим, чудихме се защо и после разбрахме

Да се разчита на руските грешки, не е стратегия, руснаците бързо се учат. Това заявиха високопоставени украински военни, служили под командването на генерал Валерий Залужни до уволнението му през февруари, цитирани от Politico. Картината на войната е мрачна, казаха офицерите.

„Имаме не само военна, но и политическа криза. Докато Украйна избягва масова мобилизация, Русия сега събира ресурси и ще бъде готова да започне голяма офанзива около август, а може би и по-рано“, каза един от украинските командири.

Има голям риск фронтовата линия да се срине там, където руските въоръжени сили решат да започнат офанзива, заявиха офицерите. Освен това, заради значителното им числено превъзходство  и управляемите бомби, които удрят украинските позиции от седмици, руските войски вероятно ще могат да пресекат „фронтовата линия и да я разбие в някои райони“, казаха те.

„Нищо не може да помогне на Украйна в момента, защото няма сериозни технологии, способни да компенсират многочислените войски, които Русия вероятно ще хвърли по нас. Ние нямаме тези технологии, а Западът няма достатъчно от тях“, казва един от източниците пред Politico.

Да се разчита на руските грешки не е стратегия, смятат офицерите, а от началото на войната са допуснати много грешки както от Украйна, така и от Запада. Те също така остро критикуваха протакането на западните държави, като подчертаха, че оръжията пристигат твърде късно и в недостатъчни количества, за да променят ситуацията.

„Залужни я наричаше „война с един шанс“. С това той имаше предвид, че оръжейните системи много бързо остаряват, защото руснаците бързо намират нещо, с което да им се противопоставят. Например, успешно използвахме крилатите ракети Storm Shadow и SCALP (доставени от Великобритания и Франция – б.р.), но не за дълго. Руснаците винаги се учат. Те не ни дават втори шанс. И успяват. Не вярвайте на шумотевицата, че просто хвърлят войски в месомелачка, за да бъдат убити“, каза един от офицерите.

Военните се оплакаха, че често не получават оръжейни системи навреме, като посочиха за пример изтребителите F-16. Около дванадесет F-16 се очаква да пристигнат това лято след завършване на основното обучение на украински пилоти, но изтребителите бяха необходими през 2023 г., а не през 2024 г.

„През последните няколко месеца започнахме да забелязваме ракети, изстреляни от руснаците от Джанкьой в северната част на Крим, но без експлозивни бойни глави. Не можехме да разберем какво правят и после осъзнахме: те определят обхвата“, казва един от събеседниците на изданието. Според него по този начин Русия изчислява къде е най-добре да разположи своите ракети и радари за системите за противовъздушна отбрана С-400, за да увеличи максимално площта, която могат да покрият, за да ударят F-16, като ги държи далеч от фронтовата линия и логистичните си центрове.

Сега въоръжените сили на Украйна се нуждаят от възможно най-много артилерийски снаряди и хора, тъй като няма достатъчно мъже на фронтовата линия, което „изостря проблема с недостатъчната подкрепа от Запада“. Но властите не бързат да го направят, въпреки очакваната руска офанзива, защото са загрижени за политическите последици, които мерките за мобилизация могат да предизвикат, подчертаха офицерите. Те припомниха, че Залужни публично призова за мобилизация на най-малко 500 хиляди души още през декември и оттогава този въпрос само се обсъжда.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.