Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински командир: „Руснаците си влязоха свободно“. Харков е без укрепления, парите за тях са откраднати през кухи фирми

Украинският антикорупционен център „Межа“ съобщи, че средствата за отбрана на границата са били отклонени към кухи компании, позволявайки на руснаците да влязат безпроблемно през границата при офанзивата си в района на Харков.

Разследването предполага, че стотици милиони гривни са били откраднати по време на строителството на укрепления в района на Харков, където руската армия сега активно напредва. Многомилионните договори за изграждане на укрепления, за които са похарчени общо 7 милиарда гривни, са прехвърлени от Харковската областна военна администрация на кухи фирми на подставени лица.

Например, Харковската областна военна администрация е сключила директни договори за 270 милиона гривни за дървен материал, информацията за който е класифицирана, с ФОП Чаус І.О., ТОВ „Герц індустрія“, ТОВ „Сатисбуд“, ТОВ „АТТ БУД“, ТОВ „ДЕРЕВООБРОБНЕ ПІДПРИЄМСТВО ВОСХОД“.

Всички те са започнали да печелят милиони в рамките на няколко месеца след регистрацията си. Поръчките са възложени чрез директни договори и без конкурс.

Харковската областна военна администрация е избрала новорегистрирани фирми и еднолични търговци за обществени поръчки в областта на отбраната. Освен това собствениците на тези фирми не приличат на успешни бизнесмени – имат десетки съдебни дела: от кражба на уиски до домашно насилие над съпруг и майка, някои от тях са лишени от родителски права и са имали изпълнителни производства по невърнати банкови кредити.

Друга интересна подробност е, че тези бенефициенти дори не осъзнават, че са милионери. Те продължават да работят на смени „по нивите“ и фабриките.

„Очевидно е, че са търсени щателно изпълнители на военни споразумения – хора, които не са били богати, с редица съдебни дела и дългове. Някои от тях дори са взаимосвързани“, коментира Мартина Бохуславец, ръководител на Антикорупционния център „Межа“.

Денис Ярославски, командир в Харков, отговарящ за украинското специално разузнавателно подразделение, заяви пред BBC: „Нямаше първа отбранителна линия. Видяхме го. Руснаците току-що влязоха. Те просто си влязоха, без никакви минирани полета.“

Правителствени служители твърдят, че са поставили мини като първа линия на защита на огромна цена. Денис Ярославски отрече това да е истина: „Или това е акт на небрежност, или е корупция. Не беше провал. Това беше предателство.“ „Когато се борехме за тази територия през 2022 г., загубихме хиляди души. Рискувахме живота си. И сега, защото някой не е построил укрепления, отново губим хора“, каза той.

През март Службата за отчетност на правителството на САЩ съобщи за липсата на надзор върху средствата, които отиват в Украйна по време на войната. Според доклада, министерството на отбраната няма как да осигури надзор върху ресурсите, които се изпращат в Украйна. В одита се добавя, че липсва пълна документация за финансирането, което се изпраща на Киев.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.