Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински командир за обучението на НАТО: „Ако правех само това, на което ме учиха, нямаше да съм жив“

Тактиката, преподавана от западни инструктори на НАТО, представлява риск за живота на украинските войници, според командир на специалните части на 78-и полк в Киев, интервюиран от Financial Times.

„Ако правех само това, на което ме научиха, щях да съм мъртъв“, каза украинският военнослужещ, добавяйки, че преди това е тренирал с американски, британски и полски войници, които са предложили „някои добри съвети“, но и някои „лоши съвети“.

Командирът обясни, че някои от методите, преподавани от западните инструктори, като например как да се разчистват окопите, биха довели до смъртта на украински военни. „Казах им: „Момчета, това ще ни убие“.

Военните анализатори Майкъл Кофман и Роб Лий, цитирани от Financial Times, са на мнение, че един от ключовите уроци от неуспешната лятна контраофанзива на Киев е, че обучението на войските в продължение на пет седмици е „твърде кратко“.

Те специално отбелязват „лошото разбиране“ от страна на инструкторите за това как обикновено се бият украинските военни и за „оперативната среда“, което е довело до „фалшиви очаквания, неуместни съвети и несправедлива критика в западните официални кръгове“.

Кофман и Лий също така посочиха, че тежките условия на бойното поле – като разпростиране на минни полета, укрепления и кръжащи дронове – биха направили невъзможно за украинските сили да следват доктрината на НАТО за комбинирана война, която предполага координирани действия от пехотата, бронетехниката, артилерията и противовъздушната отбрана.

Вместо това анализаторите посочват, че силите на Киев са най-добри в битка в „малки, силно маневрени щурмови единици“, но се борят да провеждат операции над нивото на рота (200 души) или дори взвод (20-50 души).

Още по темата: Украински войник: Обучението на НАТО не ни подготвя за война, западните инструктори не разбират с какъв враг се бием

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.