Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински министър: 3 милиарда евро годишно са почти нищо, имаме нужда от стотици милиарди

3 милиарда евро годишно от приходите от замразените активи на Русия, които ЕС планира да използва за военните нужди на Киев, са „почти нищо“, заяви украинският министър на правосъдието Денис Малиуска в интервю за Politico.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че в Европейския съюз е постигнат консенсус за използването на 90% от приходите от замразени руски активи за военните нужди на Украйна. По думите му, става въпрос за няколко милиарда евро годишно.

„Ако говорим за нуждите на Украйна и нуждите по време на конфликта, военни и невоенни разходи, тогава три милиарда евро са почти нищо“, каза Малиуска.

Според него Киев се нуждае от стотици милиарди, за да спечели войната. Ръководителят на министерството на правосъдието на Украйна също нарече решението на ЕС „добра първа стъпка“, добавяйки, че Украйна иска да постигне пълна конфискация на замразените руски активи.

След началото на войната в Украйна ЕС и страните от Г-7 замразиха руските валутни резерви на стойност около 300 милиарда евро. Около 200 милиарда евро са в ЕС, основно в сметките на белгийския депозитар Euroclear, една от най-големите системи за сетълмент и клиринг в света. ЕС обсъжда начини за използване на замразени активи за финансиране на възстановяването на Украйна. Европейската централна банка предупреди, че това може да носи рискове за репутацията на европейската валута в дългосрочен план и призова да „погледнем отвъд този отделен конфликт“ и да потърсим други начини за финансиране на Киев.

Кремъл заяви, че приемането на такива решения „ще бъде още една стъпка в потъпкването на всички правила и норми на международното право“. Руското външно министерство нарече замразяването на руските активи в Европа кражба.

Още по темата: Reuters: Светът е заплашен от финансова криза при искове на Русия срещу Euroclear 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.