Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински морски дронове „Микола-3“ атакуваха руски нефтен и газов терминал в Черно море

Украински морски дронове „Микола-3“ атакуваха нефтения и газов терминал „Шестхарис“ в Черно море на 18 ноември късно вечерта край руския град Новоросийск. Местните власти съобщиха, че петролният терминал е леко повреден и не е спрял експлоатацията. Терминалът „Шестхарис“ товари петрол от Русия, Казахстан и Азербайджан за експорт в чужбина.

Експертите, анализирали останките от безпилотния надводен апарат (USV), обявиха, че атаката е извършена от същите дронове като тези, използвани при атаката срещу руския Черноморски флот в Севастопол две седмици по-рано. През септември същият дрон изплува в Крим. Невижданият досега USV се появи на плаж близо до град Севастопол, където е базиран Руският Черноморски флот.

Украински морски дронове "Микола-3" атакуваха руски нефтен и газов терминал в Черно море
Кадър от видео, заснето от един от украинските дронове в Севастопол, източник: Телеграм

Дронове камикадзе използват терминалите „Старлинк“

„Микола-3“, както ги наричат украинските медии, наскоро бяха показани в промоционално видео като част от кампания за набиране на средства. Зеленски обяви, че Украйна е способна да произвежда такива дронове, но се нуждае от пари. „Микола-3“ има австрийски бензинов двигател Rotax, най-вероятно от серията 900 ACE.

По-голямата част от демонстрираното оборудване, според ръководителя на Центъра за развитие на транспортните технологии Алексей Рогозин, е произведено от китайската компания „Фудзиен Джинхуа“. През 2018 г. САЩ наложи санкции на същата компания за производство на електроника от съображения за национална сигурност.

„Микола-3“ е 5,5-метрова лодка с брутно тегло до един тон и максимална скорост 80 км/ч. Тя може да носи до 200 кг експлозиви, но масата на полезния товар може да варира в зависимост от разстоянието на целите.

Украински източници твърдят, че дронът е способен да предава до три потока видео в HD качество на разстояние от оператора до 400 километра. Това е възможно само ако на борда има сателитен терминал „Старлинк“.

Според наличните изображения в задната част на дрона има нова правоъгълна антена на сателитния терминал „Старлинк“. Лодката е сглобена от цивилни компоненти, с изключение на бронирания корпус, експлозивите и чифт контактни предпазители на носа, много подобни на тези на самолетите.

„Микола-3“ е базиран на американските морски дронове МАНТАС Т-12 USV, които бяха изпратени в Украйна през април тази година. Броят на дроновете не беше обявен, но общата цена на доставките се оценяваше на 800 милиона долара.

Украински източници твърдят, че американските USV са допринесли за изтеглянето на руските войски от Змийския остров. Въз основа на тези разузнавателни дронове украинците са разработили „Микола-3“, увеличавайки полезния товар от първоначалните 63,5 кг на 200 кг.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.