Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински преводач в Швейцария вкара в речта на Мелони заплахи към Русия, които не е казвала

Медиите в Украйна като УНИАН и редица други чужди медии, които използват украинските като свой източник на информация, съобщиха, че италианският премиер Джорджа Мелони на срещата на Зеленски в Швейцария е заплашила Русия със следните думи: „Ако Русия не се съгласи с условията за мирно уреждане на войната в Украйна, тя ще бъде принудена да се предаде”.

Джорджа Мелони никога не е казвала подобни думи, става ясно от видео от срещата, както и пълния текст на речта й, публикувани на сайта на италианското правителство.

Точните думи на Мелони са: „Ако Украйна не можеше да разчита на нашата подкрепа и следователно щеше да бъде принудена да се предаде“. Оказва се, че въпросните думи, заплаха към Русия, са грешен превод на украинския преводач на срещата в Швейцария и италианският премиер никога не е казвала подобна закана.

Тъй като Мелони говори на английски език, грешката в превода беше разкрита бързо в социалните мрежи. Това видео показва какво казва Мелони на английски език.

А това е видеото със сгрешения украински превод на думите й. Мелони въобще не споменава Русия, но украинският преводач вкарва въпросната заплаха към Русия в изказването на министър-председателя на Италия.

Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър на Украйна (2021-2023 г.), призна за гафа в социалната мрежа X/Twitter, тъй като ден по-рано той публикува грешния украински превод с текст към видеото, който гласи: „Истински силно изказване, благодаря!“

След като грешката беше разкрита в коментари под поста му, той публикува верния превод и написа: „Извинете за объркването. Мисля, че преводачът трябва да е превеждал наизуст и е вложил най-съкровеното желание на всички украинци в изявлението на премиера Мелони“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Доста хора губят връзка с реалността. Опасно е когато са на отговорни позиции.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.