Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински сайтове предлагат срещу 390 евро свидетелство за български произход

Срещу 390 евро украински сайтове предлагат свидетелство за български произход. Данните са на парламентарната група на „Възраждане“, които отправиха парламентарно питане до правосъдния министър Крум Зарков. Депутатите изнесоха в парламента данни за нарушения с придобиването на българско гражданство.

„Научаваме от доста време насам за много сериозни нарушения на Закона за българското гражданство, най-вече за нарушения в производството по Глава V по закона, тоест при подаването на документи от желаещите да придобият български гражданство, както и за начините, при които се провеждат интервютата с кандидатите. Съществуват едни определени адвокатски кантори – повечето са в София, но предполагам, че има и на други места в страната – които уреждат изцяло фалшиви документи, чрез които се „доказва“ български произход на чужденци, желаещи да придобият българско гражданство. Разбира се срещу едни сериозни суми“, обясни народният представител Маргарита Махаева. Тя даде пример с два украински сайта, за които твърди, че за сумата от около 390 евро всеки може да се сдобие със свидетелство за български произход.

„Бланките са готови, необходимо е само да се попълнят данните на лицето и то се сдобива с чисто нов акт за раждане. От този сайт може да се поръчат и дипломи, каквито пожелаете. Някои агенции пък играят ролята на преводачи по време на интервютата с кандидатите“, каза тя. Народният представител повдигна и въпроса за участието на посредници в подготовката на кандидатурите на чужденци и в самата процедура.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков потвърди за установени случи на използване на неистински документи при кандидатстване по процедурите за придобиване на българско гражданство.

„Установили сме и вече сме доказали случаи на представени неистински актове за раждане или други документи, доказващи произход. Събираме цялата тази информация, която ще предоставим на прокуратурата до дни“, посочи Зарков от парламентарната трибуна по време на процедура по неговото изслушване, инициирано от парламентарната група на „Възраждане“.

„В момента и през последните месеци е изключително засилен контролът върху кандидатите. Само през тази година, за последните четири месеца, Съветът по гражданство е възложил допълнителни проверки по повече от 1000 преписки. Тези проверки се извършат от МВР, както и от Министерството на външните работи, чрез консулските служби. Проблемът с тези проверки е, че те удължават сроковете за произнасяне“, обясни министър Зарков.

Той съобщи и за констатирани сходни случаи, които определи като „интересен феномен“.

„Хората, които живеят извън България, предоставят документите си лично, но предоставят тук лице за контакт. В много от случаите хората, предоставили неистински документи, представят едни и същи лица за контакт в България, което говори за известна степен на организираност. Тя е предмет на изследване от други органи, надявам се те да действат“, разясни Зарков.

Министърът на правосъдието съобщи още за случаи на отменена натурализация, когато по съдебен ред е установено използването на неверни данни от кандидатствалите за българско гражданство. „В рамките на последните няколко месеца, в моя мандат, сме правили такива предложения. Те са били одобрени от президентството и с указ е отнемано българско гражданство“, посочи той.

Зарков припомни още, че за кандидатстващите за българско гражданство на основание произход няма изискване да владеят български език. Според него обаче такова трябва да бъде въведено.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.