Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински снаряди са уцелили депо за радиоактивни отпадъци в АЕЦ Запорожие

Украинските войски са обстрелвали най-голямата атомна електроцентрала в Европа през последните два дни, заяви Ренат Карчаа, съветник в руския държавен ядрен оператор „Росенергоатом“. Той съобщи, че украински снаряди са уцелили депо за радиоактивни отпадъци в АЕЦ Запорожие.

Карчаа каза, че АЕЦ „Запорожие“ е била атакувана по-рано през деня, като шест снаряда са уцелили охладителната система на един от ректорите, а два са паднали в депо за радиоактивни отпадъци. Той допълни, че служителите не са пострадали.

Според руското министерство на отбраната централата е била обстрелвана два пъти в неделя, а 11 „артилерийски снаряда с голям калибър“ са били изстреляни в събота. Министерството заяви, че снарядите са паднали близо до реакторите, както и че стрелбата е била насочена и към електропроводите.

„Невъзможно е да се оценят последиците от обстрела, защото има опасност от нови атаки“, каза Карчаа. Според него атомната електроцентрала не е била подложена на такава интензивна атака от края на септември.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), чийто екип следи ситуацията на място, заяви, че „повече от дузина взривове са били чути в рамките на кратък период от време“ в неделя. В съобщението се добавя, че „експертите могат да видят някои от експлозиите от прозорците си“.

„Който стои зад това, трябва да спре незабавно. Както съм казвал много пъти преди, вие си играете с огъня!“ заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.