Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински военен: Руска планираща бомба ФАБ-500 беше пусната в 10:30 ч., но се взриви в 15:00 ч.

Съобщения, които се разпространяват от украински военни в Телеграм, предполагат потенциално надграждане на стратегиите на Руската федерация за планиране на бомби. Сергей Бескрестнов, украински военен специалист, посочи случай, при който руска бомба ФАБ-500, оборудвана с универсален модул за планиране и корекция (УМПК), е била пусната около 10:30 часа, но не се е взривила до 15:00 часа, закъснение с 4 часа 30 мин., съобщи BulgarianMilitary.com.

В публикация в канала си в Телеграм Бескрестнов съветва: „Членовете на екипажа трябва да бъдат предпазливи около неексплодиралите ФАБ през следващите два дни“.

Руската федерация добави  към своите авиационни високоексплозивни бомби модули за планиране и корекция. Тези модули могат да трансформират традиционните бомби в планери, саморазрушители или детонатори със забавено действие, които се активират само при повърхностен контакт след определен период от време. Този подход прави неексплодиралите бомби особено опасни за врага.

Универсалният модул за планиране и корекция (УМПК) е сложна технология, създадена да подобри силата на традиционните бомби. Това модулно устройство може да бъде интегрирано в различни видове бомби, превръщайки ги в оръжия с прецизно насочване.

Съставен от набор от крила, система за управление и навигационен приемник, модулът променя характеристиките на бомбата. Крилата позволяват да лети на значително по-далечно разстояние от традиционните бомби, което дава възможност да бъде пусната от безопасно за самолета и екипажа разстояние.

Интегрирането на системата за управление с приемник на руската навигационна сателитна система ГЛОНАСС осигурява точно насочване. Данните за местоположението в реално време позволяват на системата за управление да направи необходимите корекции в траекторията на бомбата, като по този начин гарантира високоточни удари.

УМПК трансформира стандартната бомба в „умна бомба“. Тя не просто пада, след като е хвърлена. Вместо това се приближава към целта, калибрирайки пътя си въз основа на фактори като вятър и целеви движения. Това значително увеличава точността на бомбата, като същевременно намалява риска от косвени щети.

Прилагането на механизми за самоунищожение във високоексплозивни авиационни бомби, заедно със стандартен контактен детонатор, е опасно нововъведение от руската армия. Това не само увеличава разрушителния им потенциал, но и усложнява процеса на обезвреждане на такива бомби.

Още по темата: Ново мощно оръжие се появи в арсенала на Въздушно-космическите сили на Русия 

Източник:bulgarianmilitary.com
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

3 COMMENTS

  1. „е опасно нововъведение“ защо пък опасно? имат време да се махнат преди да гръмне. Иначе като им падне директно по-безопасно ли е?

  2. Глупаци – нали за това е планираща , взривява се по план ! :))))

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.