Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински военни отвлякоха 14-годишен сирак, за да воюва на фронта в Украйна

Група украински военни задържаха и заплашиха с автомати 14-годишен сирак като част от усилията на Киев да мобилизира повече хора и да ги прати да воюват на фронта.

Оксана Терзи, която ръководи местния отдел за социална защита съобщи, че инцидентът е станал във вторник следобяд в село Приозерное в Одеска област, предаде Bessarabia Info.

Социалният работник твърди, че бял микробус с четирима мъже във военна униформа и черни маски е спрял близо до тийнейджъра, докато той вървял по улицата, за да се срещне с приятелката си. След това завлекли момчето в микробуса, докато притискали дулото на автомат към слепоочието му. Терзи обясни, че военните може да не са подозирали, че момчето е непълнолетно, защото е с широки рамене.

Момчето започнало да се съпротивлява. „Детето спортува, така че инстинктът за самозащита се е задействал. Започнало е да се бори, а нападателите го удрили в гърба с автомат. Пребили го и му вързали ръцете с пластмасови каишки“.

Терзи заяви, че войниците са карали в пълно мълчание за известно време и едва много по-късно попитали за възрастта на момчето. „Когато то казало на колко години е, не му повярвали и му поискали документ за самоличност. Когато разбрали, че превозват непълнолетен, го изхвърлиха от микробуса“, каза тя и добави, че мъжете го предупредили да мълчи за инцидента.

Момчето било оставено в друго село, на около 13 км от Приозерное, след което трябвало да върви пеша два часа, за да се върне у дома. В състояние на шок по-късно то разказало на учителите си в училище за случилото се, след което те се свързали с властите.

След като историята се разпространи в социалните мрежи, полицията започна разследване за възможно отвличане, съобщи във Фейсбук Областният военен комитет.

Пресслужбата на полицията в Одеса коментира пред hromadske.ua, че след жалбата е образувано наказателно производство по чл. 146 от Наказателния кодекс на Украйна (незаконно лишаване от свобода или отвличане). Разследването се ръководи от военната прокуратура.

Украйна обяви обща мобилизация малко след началото на конфликта с Русия през февруари 2022 година. В опит да компенсира загубите на бойното поле, Зеленски подписа закон по-рано този месец, намаляващ минималната възраст за мобилизация на мъже от 27 на 25 години.

Още по темата: МО на Украйна разреши мобилизация и на болни от СПИН, и с психични разстройства

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.