Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 28 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински войници използват оръжия от 19 век за защитата на Бахмут

Украинските войници, защитаващи град Бахмут в Донбас, разчитат на оръдията „Максим“ от викторианската епоха, съобщи британският вестник „Телеграф“. Въпреки че получава помощ от САЩ и НАТО на стойност десетки милиарди долари, Киев се бори с недостиг на оръжия и боеприпаси.

„Виждал съм картечници „Максим“ на стационарни позиции много пъти“, казва украински войник пред британския вестник. „Въпреки възрастта си това е доста страшно оръжие. Основното нещо е да не забравяме да добавим малко вода.“

Изобретено от Хирам Стивънс Максим през 1884 г., оръдието „Максим“ е първата напълно автоматична картечница в света. Изстрелвайки респектиращите 600 изстрела в минута, оръжието се нуждае от водна риза около цевта си, за да се предотврати прегряване.

Максимите са използвани от британските колониални сили в Африка и от имперските руски сили в Руско-японската война от 1904-1905 г. Те вече се считат за остарели през Първата световна война, като британските сили ги заменят с по-леката картечница „Викърс“.

Останали в украински складове от времето, когато страната е била част от Руската империя, „Максим“ се използват на фронтовата линия в Донбас от миналата година. Докато украинските войници заявиха пред „Телеграф“, че „Максим“ е „доста ефективно оръжие в способни ръце“, някои от военнослужещите в Киев се оплакаха, че не са получили по-ново въоръжение.

„Руснаците имат артилерия, бронирани превозни средства, а техните сили са пет до шест пъти по-големи от нашите“, каза сержант близо до Северодонецк пред Radio France Internationale. „Имахме картечници и ролеви игри само от 1986 година, картечница „Дегтяров“ от 1943 г. и картечницата „Максим“ от 1933 г.“

Западни военни посъветваха Зеленски да изтегли войските от Бахмут, който в момента е почти обкръжен от руските сили. Киев не обявява данните за жертвите, но американските служители смятат, че над 100 000 украински войници са загинали от миналия февруари, като много от тези загуби са именно в Бахмут, съобщи преди дни американската медия Politico.

Въпреки че американските военни отписаха града като стратегически незначителен, той е жизненоважен логистичен център за украинските военни. Контролът над града ще разчисти пътя на руските сили да продължат към Краматорск и Славянск, които седят по протежение на последната от поредицата укрепени линии, построени от Украйна от началото на конфликта й с Донецката народна република през 2014 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.