Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински войник: Обучението на НАТО не ни подготвя за война, западните инструктори не разбират с какъв враг се бием

Западните военни инструктори оставят украинските войници „неподготвени“ да се бият с Русия, заяви войник от украинската армия пред Open Democracy. Старши сержант от разузнаването в 41-а механизирана бригада на Киев, представен от британската медия с прякора си „Нидерландеца“, се оплака, че инструкторите от НАТО просто не разбират разликите между войните с бунтовниците, които водят в Близкия изток през последните десетилетия, и реалностите на сраженията в Украйна.

„В по-голямата си част те са водили войни в градове – в градски условия“, посочи войникът, твърдейки, че опитът на командирите на НАТО да ритат врати, за да хващат бунтовници в Афганистан, Ирак и Сирия, „всъщност не е от значение за нас“.

Командирите на НАТО обикновено планират „с мисъл за по-слаб враг“, каза той, уверени, че могат да смажат враговете си с превъзхождаща ги огнева мощ и други технологии – стратегия, която не успя да изтласка добре въоръжените руски военни.

„Нуждаем се от хора, които да разберат как ефективно да разчистват окопите, да влизат в тях, как да хвърлят гранати ефективно, как да не се спъват в капани, да разберат какви гранати хвърлят руснаците – по същество да разберат врага“, заяви войникът пред Open Democracy.

„Обучението на Запад е добро и момчетата трупат опит, особено в стрелбата и [използването на] оборудване… но най-полезното обучение все още се провежда в Украйна“, каза войникът, който се е присъединил като доброволец  в началото на конфликта през 2014г.

Оpen Democracy се срещна и с други членове на 41-ва бригада в Купянск, град в североизточна Украйна, близо до един от най-активните участъци на фронтовата линия. Почти всички войници от 41-ва са минали обучение на Запад. В момента Русия провежда контранастъпление в района, а Киев нареди евакуация на ключовия град в Харковска област.

„Би било по-добре или [инструкторите] да дойдат тук, за да видят пред какво сме изправени, или да отидем там, за да обучим техните инструктори да обучават нашите войски“, добави украинският войник – въпреки че признава, че първото би нарушило червената линия на НАТО – да не участва във войната в Украйна на терен.

Досега около 63 000 украинци (общо 17 бригади) са били обучени на Запад, предимно във Великобритания и Германия.

Всички получават 35-дневен „учебен лагер“ за основно военно обучение. Източник, участващ в процеса на обучение в Обединеното кралство, го описа като „интензивен курс“ и най-доброто, което може да бъде предоставено за наличното време.

Основно безпокойство относно западното обучение е, че инструкторите никога не са водили война от този вид или срещу враг като Русия. Години наред западните армии и техните отбранителни индустрии се фокусираха върху борбата с бунтовниците в Близкия изток, пише Open Democracy.

„От правна, регулаторна, гледна точка на безопасността и разрешенията, не можем да направим вида обучение, което украинците искат, освен ако не направим някои доста сериозни промени в политиката“, съгласи се анализаторът Ник Рейнолдс от британския мозъчен тръст Royal United Services Institute.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.