Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Укрaинските мостове могат и да не издържат тежките танкове на НАТО: „Нюзуик“

По-голямото тегло на основните бойни танкове, които ще бъдат доставени на Киев от страните от НАТО, може да създаде проблеми за начина, по който Украйна може да ги използва, твърдят експерти пред сп. „Нюзуик“.

През последните седмици западните съюзници на Киев обявиха, че са готови да доставят на украинската армия съвременни основни бойни танкове.

На 25 януари президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че Вашингтон ще достави на Украйна 31 танка M1 „Ейбрамс“. Наричайки ги „най-добрите танкове в света“, Байдън заяви, че САЩ ще предоставят достатъчно количество за оборудването на украински танков батальон.

Обещанието за доставка на „Ейбрамс“ дойде след обещанието на Берлин да предостави на Украйна 14 танка „Леопард 2А6“. Берлин даде разрешение и на други държави да реекспортират произведени в Германия танкове Leopard.

В петък Германия одобри и лиценз за износ на по-старите танкове Leopard 1.

Преди това Великобритания обеща доставки на своите основни бойни танкове Challenger 2. Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства този ход, като на 14 януари заяви, че допълнителната подкрепа „не само ще ни укрепи на бойното поле, но и ще изпрати правилния сигнал към другите партньори“.

Всички нови танкове са по-модерни от основните бойни танкове, които Киев използва от началото на войната, включително Т-72 от съветската епоха. Преди това Украйна е получила Т-72 от няколко държави, а през ноември Белият дом пое ангажимент да финансира обновяването на 45 танка Т-72Б с разширени възможности в Чешката република.

Но Т-72, който е най-масово използваният основен боен танк в света, тежи около 45 тона, както и по-късният модел Т-80. Според американската армия един М1А1 може да тежи между 67 и почти 74 тона.

„Това се отразява на това по какви мостове може безопасно да минава машината, което от своя страна се отразява на това къде да бъде разположена и колко лесно може да маневрира на бойното поле“, казва пред „Нюзуик“ военният и отбранителен експерт Майкъл Пек.

Мостовете от съветската епоха са били проектирани така, че да издържат тежестта на танковете от онова време и от региона, казва пред изданието бившият военен Франк Ледуидж.

„Много украински мостове може да не са подходящи“ за далеч по-тежките западни основни бойни танкове, които сега предстои да бъдат изпратени на Украйна, казва той.

Понтонното оборудване, използвано от украинските военни, също е проектирано с оглед на танковете от съветската епоха, а не за „Ейбрамс“, „Чалънджър“ или „Леопард“, добавя той.

Още през февруари 2020 г. военното издание Breaking Defense писа, че докато западноевропейската инфраструктура „по време на Студената война често е била укрепвана, за да издържи теглото на над 60-тонните танкове на НАТО, Източна Европа не е можела да си позволи да строи толкова солидно и във всеки случай е трябвало да издържа само много по-леки съветски танкове като 45-тонния Т-72“, пише „Нюзуик“.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.