Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украинските служби убили агента, предупредил, че Русия ще нападне Киев

Екзекуцията на Денис Киреев през март 2022 г. се дължи на липса на координация между украинските служби за сигурност, съобщи главният помощник на украинския президент Владимир Зеленски. Михаил Подоляк отговори на публикация на Wall Street Journal (WSJ), описваща 45-годишния банкер като актив на украинското военно разузнаване, за който се предполага, че е помогнал за спасяването на Киев от руска атака.

Киреев беше убит на 2 март миналата година. Тялото му беше изхвърлено на тротоар в Киев „с дупка от куршум в задната част на черепа“, според WSJ. Украинските медии съобщиха тогава, че службата за сигурност на страната, СБУ, има ясни доказателства, че Киреев е извършил държавна измяна. Военното разузнаване обаче каза, че той е „загинал, защитавайки Украйна“.

Убийството на 45-годишния банкер отново беше припомнено от журналистите от WSJ, които интервюираха роднини и съратници на Киреев, както и човека, за когото той е работел – генерал Кирил Буданов, шеф на военното разузнаване на Украйна.

Банкерът беше лоялен към Киев, набирайки средства за украинските доброволчески бригади, воюващи в Донбас след 2014 г., и „с удоволствие играеше ролята на агент 007“, според негови приятели и сътрудници. Буданов каза, че е вербувал Киреев през 2021 г. заради бизнес контактите му с Русия и е получавал полезна информация от него месеци преди конфликтът да ескалира.

„Ако не беше г-н Киреев, най-вероятно Киев щеше да бъде превзет“, каза Буданов пред WSJ.

Киреев е дошъл при Буданов на 23 февруари и е казал, че „Русия ще нахлуе на следващия ден с основна цел да превземе летище Антонов в Гостомел“, близо до Киев. Киреев „даде на Украйна ценни няколко часа да прехвърли войските си, за да се противопостави на руското нападение срещу летището, спасявайки столицата, твърди генералът.

Буданов каза, че е помолил Киреев да присъства на преговорите за прекратяване на огъня в Беларус, тъй като лично познава двама членове на руската делегация. Той беше сниман на разговорите, но СБУ се усъмнила в неговата лоялност. В нощта преди втория кръг от преговорите Киреев получил обаждане от главния офицер от контраразузнаването на СБУ Александър Поклад. Поклад е поискал среща, каза бодигард на Киреев пред WSJ.

Киреев казал на бодигардовете си, че може да бъде арестуван и ги инструктирал да не се намесват. Те прилежно оставили оръжието си, когато служители на СБУ ги обградили пред катедралата „Св. София“. Киреев е бил  качен в миниван на СБУ. Трупът му е открит 90 минути по-късно.

Украинското военно разузнаване организира погребението му като на герой и Зеленски посмъртно даде на Киреев медал за изключителна служба. WSJ също отбелязва, че ръководството на СБУ е било прочистено през юли 2022 г. По време на интервю за естонско издание в четвъртък Подоляк коментира историята на WSJ, като обясни смъртта на Киреев с неправилна комуникация между службите (военното разузнаване и контраразузнаването).

„Това бяха първите дни на войната. Убийството му се дължи на липсата на единна координация между силовите структури. Имаше определени твърдения срещу него, те нямаха време да уредят тези твърдения под формата на диалог“, каза помощникът на Зеленски.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.