Разследвания и новини без цензура

събота, 2 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украинският „Миротворец“ включи и Костадинов в списъка за ликвидиране

Украинският сайт „Миротворец“ вкара още един бългрин в списъка си, станал известен в западните медии като списък за ликвидиране. Причината западните медии да наричат списъка така е, защото след убийството на всеки, чието име, снимки и лични данни са на сайта, се появява надпис „Ликвидиран“. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов е обявен за „агент на Русия“ на сайта „Миротворец“ на 24 юли, за което съобщи самообявилият се за публична личност във Фейсбук Асен Генов.

„Дами и господа, с много усилия и последователност лидерът на “Възраждане” успя да привлече вниманието на сайта “Миротворец” върху себе си. Надявам се, че няма да започне да се оплаква от това и публично да се притеснява за сигурността си“, написа Генов в профила си във Фейбук.

През изминалата седмица стана ясно, че десетки българи са включени във въпросния украински списък. Съюзът на българските журналисти (СБЖ) разпространи позиция заради включването на журналиста и създател на Обективно.БГ Диляна Гайтанджиева в базата данни на „Миротворец“.

Диляна Гайтанджиева е включена в списъка заради две свои разследвания, посочени от „Миротворец“. Те са наречени „теория на конспирацията“ и „руска пропаганда“. Първото е разследването й за биолабораториите, финансирани от Пентагона – разследване, публикувано още през 2018 г. и в последствие потвърдено от думите на помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд през 2022 г. „Пентагонът финансира билогически съоръжения в Украйна и САЩ са много разтревожени да не попаднат в ръцете на Русия“, призна Нюланд в изслушване под клетва в американския Сенат.

Второто разследване на Диляна Гайтанджиева, наречено руска пропаганда от „Миротворец“, е за износа на българско оръжие за Украйна през трети страни – факт, потвърден публично от Кирил Петков, Асен Василев и дори самия Володимир Зеленски при посещението му в София.

СБЖ настоя властите да вземат мерки, а „Възраждане“ и Костадин Костадинов повдигнаха въпроса в парламента. Той поиска правителството да извика украинската посланичка за обяснение и българските граждани да бъдат защитени.

За същото призова и президентът Румен Радев. Той заяви, че както държавата е направила всичко, за да защити и гарантира сигурността на Христо Грозев от британския сай „Белингкет“ (наречен от Илон Мъск сайт за психологически операции) след новината, че Русия иска да го арестува, защото е пресякъл руската граница незаконно, така сега властта трябва да защити българските грждани на сайта „Миротворец“.

Стотоци българи започнаха кампания за подкрепа на сънародниците си във Фейсбук. В отговор Бойко Борисов заяви, че е недопустими включването на журналисти, българи във въпросния украински списък. Той съобщи, че е разпоредил на външния минитър Мария Габриел да проучи въпроса. Габриел разпространи съобщение, че е разговаряла с украинската посланичка, според която сайтът се управлява от НПО, не е свързан с държавата Украйна, а данните за „враговете на Украйна“, за каквито са обявени хората в списъка на „Миротворец“, се ползват за „научно-изследователски и творчески цели“. Украинското посолство съобщи също, че дейността на „Миротворец“ не нарушава никакви закони.

БСП нарече позицията на украинското посолство цинична и сезира ДАНС, а шефовете на българските служби бяха извикани в парламента. След закрито заседание председателят на ГЕРБ Даниел Митов коментира, че включването на българи в списъка на „Миротворец“ не допринася за добрите взаимоотношения с Украйна.

Позицията на украинското посолство, че сайтът извършва законна дейност и че украинската държава няма нищо общо противоречи на Резолюция на Европейския парламент от 11 февруари 2021 г., с която Европарлментът иска Украйна да закрие сайта.

На сайта „Миротворец“ са включени хиляди журналисти, политици и общественици от целия сват, включително 327 деца, като техните лични данни, включително снимки, телефони, адреси и родители, са публикувани с информацията, че са „врагове на Украйна“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.