Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украинският посланик заяви в прав текст, че България продължава да снабдява Киев с оръжия

Украинският посланик Виталий Москаленко заяви, че България продължава да снабдява страната му с оръжие. Дипломатът напуска България на 1 март и ще бъде заменен от Олеся Илашчук. Назначението й предизвика скандал в Украйна, след като украинските медии разкриха, че няма никакъв дипломатически опит и е сексолог, но не и дипломт.  Той обясни: „Аз не я познавам нито лично, нито задочно“.

Москаленко направи коментар и по отношение на публикацията на „Ди Велт“, озаглавена „България – страната, която тайно спаси Украйна“. В интервю за Нова телевизия дали би формулирал ситуацията по този начин, посланикът каза: „Абсолютно!“. Според него това е пример, че България заема страната на Украйна, включително и по отношение предоставянето на конкретна помощ.

На конкретен въпрос продължава ли въоръжаването на Украйна с българско оръжие през трети страни, посланикът отговори: „Очевидно. Аз смятам, че на този въпрос мога да отговоря по-скоро в положителен смисъл, отколкото обратното“.

След като приключи мисията му в България, Москаленко се прибира в Киев с намерението да стане част от териториалната отбрана на града. „Аз ще се опитам да се запиша в нея. Вече правих такива опити, но честно да ви кажа – не особено успешни. Това не означава, че искам да стана военен. Просто, като гражданин, смятам за свой дълг поне да направя такъв опит да бъда полезен на бойното поле“, заявява дипломатът.

В България Виталий Москаленко оставя своята дъщеря и внучето си. Обещава да се връща у нас, колкото е възможно по-често. „Напускам България така, сякаш моята родна страна“, каза той.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.