Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украинският посланик заяви в прав текст, че България продължава да снабдява Киев с оръжия

Украинският посланик Виталий Москаленко заяви, че България продължава да снабдява страната му с оръжие. Дипломатът напуска България на 1 март и ще бъде заменен от Олеся Илашчук. Назначението й предизвика скандал в Украйна, след като украинските медии разкриха, че няма никакъв дипломатически опит и е сексолог, но не и дипломт.  Той обясни: „Аз не я познавам нито лично, нито задочно“.

Москаленко направи коментар и по отношение на публикацията на „Ди Велт“, озаглавена „България – страната, която тайно спаси Украйна“. В интервю за Нова телевизия дали би формулирал ситуацията по този начин, посланикът каза: „Абсолютно!“. Според него това е пример, че България заема страната на Украйна, включително и по отношение предоставянето на конкретна помощ.

На конкретен въпрос продължава ли въоръжаването на Украйна с българско оръжие през трети страни, посланикът отговори: „Очевидно. Аз смятам, че на този въпрос мога да отговоря по-скоро в положителен смисъл, отколкото обратното“.

След като приключи мисията му в България, Москаленко се прибира в Киев с намерението да стане част от териториалната отбрана на града. „Аз ще се опитам да се запиша в нея. Вече правих такива опити, но честно да ви кажа – не особено успешни. Това не означава, че искам да стана военен. Просто, като гражданин, смятам за свой дълг поне да направя такъв опит да бъда полезен на бойното поле“, заявява дипломатът.

В България Виталий Москаленко оставя своята дъщеря и внучето си. Обещава да се връща у нас, колкото е възможно по-често. „Напускам България така, сякаш моята родна страна“, каза той.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.