Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украинското посолство изпрати инструкции за „правилна терминология“ на медиите в Сърбия

Сръбският вестник „Вечерни новости“ съобщи, че в редакцията е получен имейл от украинското посолство в Белград, озаглавен „Списък на препоръчителната терминология за руско-украинската война“ с таблица с „правилни“ и „неправилни“ думи и изрази, които според тях трябва да се използват по време на работа.

„Новости” са потърсили за коментар украинското посолство, което е потвърдило автентичността на получения имейл: „Имейлът, който сте получили, е автентичен. Става въпрос за препоръка, която изпратихме до медиите, така че при подготовката на текста или статията да се използва правилната форма на терминологията, свързана с войната в Украйна.“

Таблицата, озаглавена „Правилната терминология за руската агресия в Украйна“, показва три колони. В първата има примери, които са „неправилни – грешни – руски разказ“, във втората „правилни“, докато в третата колона са поставили „бележки“.

Така според министерството на външните работи на Украйна е неправилно да се използва „руска специална военна операция в Украйна“, а правилното е „руско непровокирано военно нахлуване в Украйна, което започна през 2022 г.“.

Не е коректно да се споменават „руски служители в Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка области“, а „представител на руската окупационна администрация във временно окупираните части на Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка области на Украйна“.

Изрази като „войната в Украйна не е геноцид“, „анексираните украински области“, „санкциите срещу Русия предизвикаха продоволствена и енергийна криза“ също не се вписват в правилната украинска терминология, така че трябва да се използва „руската война“ в Украйна е геноцид по всички признаци“ „, „временно окупирани украински територии“ и „агресивната война на Русия срещу Украйна предизвика хранителна и енергийна криза“.

В посоените „грешни“ изрази се откроява този, в който украинското МВнР заявява, че „обикновените руснаци не са отговорни за руските престъпления“, но подчертава, че „всеки руснак е отговорен за руските престъпления в Украйна стига да подкрепят режима на руския президент Путин и неговите действия“.

Помощник-главният редактор на „Печат“ и колумнист в „Новости“ Филип Родич коментира пред вестника, че имейлът, изпратен до медиите със списък на препоръчителната терминология от украинската дипломация, е форма на цензура.

„Какво имат да препоръчат на някого как да напише или направи нещо. Пълна лудост е, ако си мислят, че могат да цензурират целия свят“, каза журналистът.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.