Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украинското зърно е отишло за храна на прасета в ЕС вместо на гладуващите по света

Почти половината от целия украински износ на пшеница и царевица за ЕС в крайна сметка е хранил прасета в Испания, отглеждани за производството на световноизвестния и много скъп хамон, разкри разследване на австрийската медия Еxxpress. ЕС представлява по-голямата част от износа на зърно от Киев, въпреки че отварянето на черноморския коридор беше рекламирано като жизненоважно за изхранване на Африка и Азия.

Около 2,9 милиона тона пшеница и царевица от Украйна са се озовали в Испания, където са били използвани като храна за животни. Според Exxpress само 15% от износа се е озовал в страните, изложени на риск от глад, включително 167 000 тона в Етиопия и 65 000 тона в Судан.

„Испания плати повече пари, а Украйна достави“, съобщава медията.

След като месеци наред Киев и Запада обвиняваха Русия в блокиране на украинските пристанища, ООН и Tурция договориха споразумение за износ на зърно както от Украйна, така и от Русия, през специални коридори в Черно море. „Зърнената сделка“, обявена през август миналата година, беше представена като начин да се избегне гладът в някои части на Африка и Азия, зависими от вноса от Русия и Украйна, който беше нарушен както от конфликта, така и от западните санкции.

От самото начало обаче нещата не вървяха така, както се рекламираше. Зърното от Украйна се оказва храна за животни и се транспортира главно до европейските пристанища и Турция. До декември руските власти заявиха, че 6,4 милиона тона украинско зърно са били изнесени за ЕС, от които 43% са царевица и 29% пшеница.

Испанският хамон е известен като най-добрата шунка в света. Най-скъпият вид шунка Jamon Iberico de Bellota идва от свободно отглеждани прасета, които се хранят с жълъди. По-голямата част от прасетата обаче се отглеждат в индустриални ферми с фуражи на царевична основа.

В същото време, за да помогне на правителството в Киев, ЕС също така премахна всички мита и данъци върху украинските селскостопански стоки. Временното споразумение беше въведено през май 2022 г. и трябва да изтече през юни тази година. Полша, Унгария и Румъния, които граничат с Украйна, се обявиха срещу удължаването на сделката, оплаквайки се, че тя е „нарушила конкурентоспособността в региона“ и е наводнила пазарите им с евтини украински стоки.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.