Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна атакува Русия с балони, оборудвани с български мини

Въоръжените сили на Украйна започнаха да използват нови оръжия – балони, оборудвани за пускане на минометни снаряди.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руската противовъздушна отбрана е свалила 37 украински балона. Кремъл съобщи за пет свалени балона на 18 април и още два на 20 април – единият е стигнал до Москва. Друг балон се разби на руска територия през март.

От снимки, публикувани в Телеграм, се вижда, че един от свалените балони е щял да пусне българска мина – 82 мм HE 82 M, произведена от военния завод „Арсенал“ в Казанлък. Лотът на мината е 09-23, което означава, че е произведена преди няколко месеца.

Украйна атакува Русия с балони, оборудвани с български мини
Откритата мина е 82 мм HE 82 M, снимка: Телеграм
Украйна атакува Русия с балони, оборудвани с български мини
82 мм HE 82 M се произвежда от военния ни завод „Арсенал“ в Казанлък.

Украинските балони се управляват с помощта на електроника, включително сателитна навигация, което дава възможност за насочването им със значителна точност на дълги разстояния.

Балоните използват специални програми за коригиране на курса в зависимост от вятъра. Въоръжените сили на Украйна целят да използват височинни балони за саботаж в стратегическата дълбочина на руската отбрана, както и за отвличане на вниманието на руската противовъздушна отбрана.

Украинците започнаха да прилагат руската тактика, която беше използвана за първи път през февруари 2023 година. Тогава въоръжените сили на Украйна обявиха прехващането на няколко руски балона. Това бяха стандартни метеорологични балони, оборудвани с радарни рефлектори, използвани като примамка за покриване на комбинирани удари от крилати ракети и безпилотни летателни апарати.

Китай също рутинно разполага балони над западната част на Тихия океан и дори изпрати няколко да летят над Съединените щати миналата година.

Балоните могат да се използват като ефективни асиметрични оръжия. Те могат да достигнат оперативни дълбочини, които са недостъпни за стандартните безпилотни летателни апарати, с минимални разходи и риск. Електронните компоненти, открити в останките на свалени руски и украински балони, демонстрират високо ниво на техническа сложност: оборудването включва Bluetooth микроконтролери и GPS тракери. Освен това тези модули могат да бъдат закупени дори от AliExpress.

Употребата на балони е стара военна тактика. Балони са използвани при нападението на Австрия над Венеция през 1849 година. Японската армия използва запалителни балони FuGo по време на Втората световна война. Съвременното въплъщение обаче изглежда много по-напреднало: балоните могат да пътуват с помощта на стратосферни ветрове на огромни разстояния.

Наличието на радарни рефлектори на тези балони също показва стратегия с двойна употреба. От една страна, те могат да се използват за въздушна фотография и евентуално дезориентиране на вражеските защити. В същото време балоните са видими за радарните системи, което води до изчерпване на системите за противовъздушна отбрана. Това означава, че балоните действат като примамки (като американските ракети ADM-160 MALD, изстрелвани заедно с ракетите Storm Shadow).

„Украинските удари с дронове (а вече и с балони – б.р.) срещу цели в Русия… вероятно увеличават натиска върху наличните руски средства за противовъздушна отбрана“, обясни Институтът за изследване на войната във Вашингтон.

Според Army Recognition отговорът на нарастващото използване на военни балони може да бъде възраждането на проекта за руския самолет M-17 „Стратосфера“.

Разработен през 60-те години на миналия век, този самолет е проектиран да противодейства на американските разузнавателни балони. Общо са създадени 3 такива дозвукови височинни самолета, но те никога не са давали бойно дежурство. В края на Студената война беше създаден по-успешен стратосферен разузнавателен самолет – M-55 „Геофизика“, който потенциално би могъл да се използва и за борба с вражески балони.

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Армии и войны / Специальная операция на Украине4 мая 18:00
    В украинской стратосфере грядет битва аэростатов
    Сырский и Герасимов возрождают давно забытый метод ведения боевых действий
    Константин Ольшанский
    https://svpressa.ru/war21/article/413952/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.