Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна е „бойна лаборатория“ за изпитания на американските оръжия: CNN

Украйна се превърна в изпитателна площадка за оръжията на САЩ и техните съюзници, а САЩ също внимателно проучиха конфликта и си взеха урок за в бъдеще, коментира CNN, позовавайки се служители на разузнаването и Пентагона.

Украйна е „истинска бойна лаборатория“, твърдят анализатори. Според CNN войната е дала възможност на САЩ и техните съюзници „да проучат как собствените им оръжейни системи се представят при интензивна употреба“ и какви боеприпаси използват двете страни, за да извоюват победа. Също така, американските военни са проследили колко успешно Русия е използвала евтините си, заменими дронове.

„Украйна е „абсолютно оръжейна лаборатория във всеки смисъл, защото нищо от това оборудване никога не е било използвано във война между две индустриално развити страни“, заяви източник от западното разузнаване пред CNN. Украинската криза е „невероятен източник на данни за полезността на собствените системи“ на Департамента по отбрана на САЩ, добави източникът.

Например, дроновете Switchblade 300  се оказаха по-малко ефективни от очакваното, заяви офицер от военните операции пред CNN. Според него ракетна установка HIMARS е изисквала висока степен на поддръжка при тежка употреба, а гаубицата M777 губи своята рифлинг, ако твърде много снаряди бъдат изстреляни за кратък период от време. Западните военни ще изучават тези данни в продължение на години. По този начин гаубичната система M777 може да остане в миналото, защото е по-трудно да се движи бързо, за да се избегне ответен огън.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.