Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна e военна лаборатория: зам.-министърът на отбраната на САЩ

Ценното военно прозрение, идващо от Украйна, е толкова важно, колкото данните, събрани от американските военни по време на войните в Афганистан и Ирак, заяви зам.-министърът на отбраната за стратегия, планове и способностите на САЩ Мара Карлин на дискусия в Института „Роналд Рейгън“.

Украйна се превърна в истинска „военна лаборатория за иновации“, особено в областта на изкуствения интелект и дроновете, отбеляза високопоставеният служител на Пентагона.

„Има неща, които ще научите не в конфликт, да речем чрез военни игри или настолни упражнения, а след това има и други неща, които човек неизбежно ще научи, когато се води война“, обясни тя, докато си спомняше „колко иновации се случваха“, когато американските сили бяха в Ирак и Афганистан и как те бяха „в състояние да вземат определени неща, да ги въвеждат на бойното поле, да измислят как да направят определени смени и да ги прилагат.“

„Очевидно Украйна е лаборатория за изучаване на военни иновации. Мисля, че всички виждаме немалко примери“, заяви Карлин.

На Украйна се гледа като на своеобразна военна „лаборатория“ не само от САЩ, но и от ЕС.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел описа войната в Украйна като „полигон“ за военните способности на Европейския съюз, от който те могат да се учат и да подобряват армията си.

„Тази война, за съжаление, беше малко лабораторно изпитателно поле за нашите възможности, нашите приоритети. Трябва да видим какви поуки сме научили от това, за да гарантираме, че ще имаме по-голяма и по-добра способност за европейска отбрана в бъдеще“, каза Борел на пресконференция след среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

Дори Киев сам предложи на американските оръжейни гиганти да ползват страната като полигон. Американските отбранителни компании трябва да изпратят новите си оръжия в Украйна, за да могат да бъдат тествани в действителна битка срещу руските сили, заяви украинският заместник-министър на отбраната  Владимир Гаврилов, цитиран от Military Times.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.