Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна губи по 10 000 дрона месечно заради руските системи за радиоелектронна борба, твърди британски доклад

Нова оценка на военните способности на Русия на фронтовата линия изчислява, че нейните сили свалят около 10 000 украински дрона всеки месец, твърди британски доклад.

Радиоелектронната борба е „критичен компонент“ от тактиката на Русия и допринася за зашеметяващите загуби на украински безпилотни летателни апарати, се казва в доклад, публикуван в петък от британския Royal United Services Institute.

Цифрите, които възлизат на повече от 300 дрона на ден, идват от трима неназовани украински офицери, интервюирани през април и май.

Докладът не уточнява кои модели дронове, но Джеймс Патън Роджърс, професор по военни изследвания в Университета на Южна Дания и експерт по дронове, заяви пред Insider, че по-голямата част от загубените летателни апарати са сравнително евтини, малки търговски дронове, използвани за наблюдение.

Оценките показват безпрецедентния мащаб, в който безпилотните летателни апарати се използват в Украйна, каза той и добави, че това е „един от първите в света конфликти с дронове срещу дронове“.

Патън Роджърс каза, че макар цифрите вероятно да са надценени, те подчертават колко ефективна е станала руската електронна война в противодействието на широкото използване на дронове в Украйна.

В доклада на  Royal United Services Institute се казва, че по протежение на около 750 мили от фронтовата линия на конфликта Русия поддържа голяма система за електронна война приблизително на всеки 6 мили. Тези системи са разположени на около 4 мили от фронта и са фокусирани главно върху неутрализирането на дронове, се казва в доклада.

Сложните руски системи като станцията за заглушаване „Шиповник АЕРО“ са трудни за откриване и могат да имитират други сигнали, казват изследователите.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.