Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна изтегли американските танкове от фронта, не са стратегически подходящи

Украйна е спряла да използва танковете „Ейбрамс“, доставени от САЩ. Това съобщи „Асошейетед Прес“, като цитира двама високопоставени американски военни. Те обясниха, че подкрепяните от Америка бойни части са преустановили участието си във военните действия и сега са разположени далече от фронтовите линии. Тази промяна в стратегията се дължи главно на безсилието пред руските разузнавателни безпилотни летателни апарати и разрушителния капацитет на дроновете камикадзе.

Вашингтон ратифицира споразумение в началото на 2023 г. за доставка на танкове M1A1 Abrams на украинските въоръжени сили. Въпреки това в рамките само на няколко седмици след разполагането им в края на зимата и началото на пролетта, 5 от 31 танка „Ейбрамс“ бяха унищожени при руски атаки. Други три бяха силно повредени.

Американските танкове Ейбрамс не стигат до Украйна с оригиналната си броня, припомня BulgarianMilitary.com. Тайните зад тяхната конструкция и материали са строго пазени от правителството на САЩ. Въпреки че все още не се знае доколко оригиналната броня на танковете на американската армия издържа на нападение от дрон камикадзе, може да се предположи, че „дебронираните“ танкове, изпращани на Киев, са още по-уязвими на атака. Предвид терена и условията в Украйна изглежда, че „Ейбрамс“ е стратегически неподходящ за сегашната война.

Скъпите американски танкове „M1 Ейбрамс“, които струват 10 милиона долара всеки, все по-често стават жертва на евтините руски дронове, чиято цена е около 500 долара. Дори „един от най-мощните символи на американската военна сила“ не е неуязвим при подобни атаки, коментира преди седмица и „Ню Йорк Таймс“.

Адмирал Кристофър Грейди, заместник-председател на Обединения началник-щаб потвърди преместването на танкове далеч от фронтовите линии.

През септември миналата година американската армия отмени планираната модернизация на танка „Ейбрамс“, позовавайки се на теглото и уязвимостта на танка към вражеските оръжия.

Стивън Брайън, бивш заместник-заместник-министър на отбраната на САЩ и експерт по стратегии за сигурност, коментира, че танкът „Ейбрамс“ вече не може да оцелее на днешното бойно поле.

Германският танк „Леопард“, който се смяташе за по-добър от танка „Ейбрамс“, също не се представи добре, подчерта Стивън Брайън. Руснаците са унищожили около 15 „Леопард“-и с помощта на различни оръжия, включително артилерия, ракети, изстрелвани от хеликоптери, и дронове.

Танкът „Леопард“, който беше обявен за следващото спасение, което ще помогне на Украйна да спечели войната, се оказа провал, според американския военен експерт.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Същата работа е и с британските „Челънджър“.

    Държат ги далече от фронта, возят се на тях на полигона и едва ги измъкват, като затънат в калта, както показа, ако не се лъжа, „Дейли Мейл“,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.