Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна легализира производството на порно, за да финансира армията си

Депутатите във Върховната рада на Украйна обявиха, че са събрали достатъчно подписи за законопроект, който ще декриминализира производството на порнография. Вносителят на предложението Ярослав Железняк твърди, че настоящите закони насърчават корупцията и че легализирането на порното може да помогне за набирането на средства за военните.

Предложението ще измени член 301 от Наказателния кодекс на Украйна, който Железняк нарече „глупост“. Според него тази поправка не променя нищо, свързано с детската порнография, трафика на хора или проституцията.

„Дори не говорим за OnlyFans, а за консумирането на това съдържание като цяло“, каза той пред Kiev Post. – „От времето на Съветския съюз наследихме тази норма, че човек може да получи до осем години зад решетките, ако се случи да изпрати голите си снимки на друг човек“, заяви депутатът.

Хиляди украинци са активно заети в производството на порнография. Според Железняк държавата е получила над 34 милиона гривни, близо 1 милион долара, данъци през първата половина на 2023 г. от сайтове като OnlyFans, чийто мажоритарен собственик е украинско-американският бизнесмен Леонид Радвински.

Благотворителна организация, използваща голи снимки за набиране на средства за украинските военни, също помогна за инициативата. Групата „Teronlyfans“, изпраща като благодарност на тези, които даряват пари за въоръжените сили или бежанците, голи снимки.

„Това е добро представяне на ролята на тялото във войната. Като граждани на Украйна нашата основна отговорност е да осигурим на нашите войници всичко, от което се нуждаят“, заяви изпълнителният директор на Teronlyfans Анастасия Кучменко пред Kiev Post. Въпреки че групата се занимава с „еротично, а не порнографско съдържание“, Кучменко признава, че те могат да бъдат съдени, ако правителството не си затваря очите за тяхната дейност.

Депутатът Ярослав Железняк смята, че украинската полиция има по-добри неща за вършене от преследването на момичета, цитирайки статистически данни, които показват, че 85 500 часа са били посветени на порно случаи през 2021 г., което според него възлиза на една година ежедневна работа, без празници, за 41 следователи. Над 700 000 души са получили съдебна призовка през 2022 г. за обвинения по член 301.

Партията на Железняк, „Голос“, предложи и легализиране на еднополовите граждански партньорства през март. „Голос“ има 20 места в 450-членния парламент на Украйна, чийто мандат изтича през октомври, но ще бъде удължен, тъй като военното положение, обявено от Зеленски, не позволява свикването на нови избори.

Още по темата: Предлагат легализиране на порното в Украйна за повече приходи в бюджета 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.