Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна може да фалира догодина, предупреди Световната банка

Украйна може да фалира още през следващата година, освен ако западните страни не се съгласят да отпишат или преструктурират дълговете й, заяви служител на Световната банка пред ТАСС.

Киев разчита на финансова помощ от западните си поддръжници, но чуждестранната подкрепа намаля през последните месеци, докато пакетът от помощи на САЩ на стойност 60 милиарда долара остава в застой в Конгреса.

Служителят, пожелал анонимност, коментира последния транш от 1,5 милиарда долара, който Киев получи миналата седмица по програма на Световната банка. Според източника подразделението на Световната банка, представляващо Русия, е гласувало против заема, позовавайки се на устава на организацията.

Проектодокументът за разпределението на средствата „открито“ посочва „катастрофалното“ състояние на публичните финанси на Украйна поради икономически спад и намаляване на чуждестранната помощ, заяви официалният представител.

„Ако през 2025 г. западните кредитори откажат да отпишат дълговете на Киев, включително дълговете на частни компании и банки, страната може да бъде изправена пред фалит“, предупреди той.

Служителят добави, че висшето ръководство на базираната във Вашингтон финансова институция е признало „изключително високите“ рискове от сътрудничеството с Украйна и отбеляза, че както и при предишни транзакции, тя не е предоставила собствени средства за Киев. В последния транш Световната банка „отново се възползва“ от гаранциите на двама от донорите на Украйна – Япония и Великобритания – каза източникът.

Според украинския премиер Денис Шмигал заемът ще бъде изразходван за социални и хуманитарни нужди, както и за възстановяване. Украинското правителство очаква рекорден бюджетен дефицит от 43,9 милиарда долара тази година и планира да покрие по-голямата част от него с финансова помощ от западните си поддръжници.

Миналата година бившият украински премиер Николай Азаров твърдеше, че икономическата криза в Украйна е започнала отдавна, както и че фалитът на страната вече е факт. Според Азаров несъстоятелността на Украйна се проявява в неспособността й да финансира бюджета си, тъй като разчита почти изцяло на западна помощ.

Още по темата: Планът на американския фонд „Блек Рок“ да купи Украйна 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.