Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна може вече да се е сдобила с ядрено оръжие, смята полски генерал

Украйна официално не притежава ядрени оръжия от началото на 90-те години, когато по силата на международни споразумения се съгласи да ги предаде на Русия. Ген. Валдемар Скржипчак, бивш командващ сухопътните войски на Полша, смята, че в действителност ситуацията може да изглежда съвсем различно.

Миналата година украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Киев може да отмени статута си на държава, която не притежава ядрени оръжия, „заради руската агресия“.

„Не изключвам, че Украйна има ядрено оръжие, тъй като украинците имат атомни електроцентрали, учени, лаборатории, ноу-хау. Така че те имат всичко, за да имат такова оръжие. Всъщност от днес никой няма да забрани на украинците да го имат“, каза генералът в интервю за радио WNET.

Ще има ли Украйна ядрени оръжия?

Други експерти са силно скептични по отношение на тази позиция. Има аргумент, че притежаването на ядрено оръжие не може да бъде запазено в тайна за дълго. Не може обаче да се изключи, че Украйна ще може да се сдобие с такова оръжие в близко бъдеще.

„Не вярвам, че Украйна има ядрени оръжия“, каза Марчин Самсел, експерт по сигурността, пред радио WNET. „Оръжията (ракети или бомби) са едно, но трябва да имате правилните носители за тях. Пускови установки или самолети, способни да ги движат и изстрелват“, обясни той.

„Това не променя факта, че несъмнено Украйна има потенциал един ден да има такова оръжие. И руснаците също знаят това“,  подчерта Марчин Самсел.

След като Украйна обяви независимост след разпада на СССР на 24 август 1991 г., на нейна територия имаше 176 междуконтинентални балистични ракети и около 3 000 тактически ядрени ракети. Украйна се съгласи да предаде всички ядрени оръжия на Русия в замяна на гаранции за сигурност и защита от западните страни.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.