Разследвания и новини без цензура

събота, 30 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна не е член на ЕС, кой гарантира, че украинското зърно не е ГМО или замърсено от мунициите с обеднен уран?

България единствена разреши вноса на украинско зърно, за разлика от останалите граничещи с Украйна европейски държави, които отказаха да вдигнат забраната. Кой ще ни гарантира, че това зърно не е ГМО, което е разрешено в Украйна, или не е замърсено от мунициите с обеднен уран, които се доставят на украинската армия, попита журналистът Страхил Ангелов. Той зададе следните въпроси към управляващите, които вдигнаха забраната:

„Икономическите измерения на масирания внос на земеделска продукция от Украйна и явният конфликт на интереси, в който се намира земеделския министър на България, са само едната страна на създалият се проблем. Това, че въпросното зърно е „ишлeме“ на големи западни концерни, които са монополизирали хранително-вкусовата промишленост в Европа и украинската „държава“ няма нищо общо с него, също е пределно ясно.

В този случай, както и с почти всичко останало, става въпрос за корпоративния интерес, който неолибералния икономически модел е поставил над националния и група родни лакеи са мобилизирани да го обслужат – те това работят, нищо, че се крият зад някаква бутафорна институционална рамка.

Големият въпрос обаче, който всячески се избягва, е за качеството на тази т.нар. украинска продукция. Кой и по какъв начин гарантира, че зърното и другите селскостопански продукти, които преработвателите използват за суровина са безопасни за здравето ни?

Украйна не член на ЕС и респективно няма задължението да гарантира, че на нейна територия се спазват наложените от общността стандарти за качество и безопасност на храните. Още повече, че част от тази продукция идва от територии, на които се водят бойни действия и се използват, понякога експериментално, различни боеприпаси, включително и такива с обеднен уран, каквито колективният Запад гордо обяви, че доставя за украинската армия.

Кой и как гарантира, че тази продукция е безопасна за живота и здравето на българския народ, защото в крайна сметка произведеното от нея стига да масата на всички ни?

В чии лаборатории се иследва зърното, месото, яйцата и сухото мляко, което наводнява пазара? Някак си, този въпрос остава на заден план и като че ли не съществува, а това е причина да светне червена лампа. С две думи обяснението, че „от там е по-евтино“ не е достатъчно, а е и доста мерзко по отношение на родните производители и тяхното бъдеще. Да си унищожиш цели сектори от икономиката, за да обслужиш няколко корпорации, е направо национално предателство и респективно – престъпление!

Случайникът Кирил Петков и един колбасар, седнал на министерско кресло незнайно как и защо, ли гарантират, че няма да ни тровят с продукти, произведени от суровини, които идват от една доста съмнителна дестинация – пропита от корупция и разпадаща се Украйна! Аз за съжаление не им вярвам, имайки предвид, че лъжат за абсолютно всичко и то по няколко пъти на ден!“

Още по темата: Откриха високи нива на пестициди в украинско зърно в Словакия

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.