Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна обеща да продължи да транзитира руски газ до европeйския газов хъб в Австрия

Руският газ ще тече през Украйна към Австрия, дори ако настоящият транзитен договор между Москва и Киев не бъде удължен, обеща украинският вицепремиер Олга Стефанишина в интервю за австрийската телевизия ORF.

Украинският представител увери Виена, че Киев е „надежден партньор“ и ще продължи да транзитира газ от Русия до Австрия след изтичането на съществуващия договор. Стефанишина изрази надежда, че в замяна държавите-членки на ЕС ще дадат зелена светлина за започване на преговори с нейната страна за присъединяване към блока.

Настоящото споразумение на Киев за транзит на газ с Москва е валидно до 2024 г. и според украински служители шансовете за договаряне на нова сделка са малки. Няма „нито намерение, нито инициатива за удължаването му“, заяви ръководителят на украинската държавна енергийна компания „Нафтогаз“ Алексей Чернишов.

С посредничеството на ЕС настоящият петгодишен договор между Русия и Украйна беше подписан през 2019 г. само 24 часа преди изтичането на предишното споразумение. Съгласно споразумението „Газпром“ се съгласи да транзитира 65 милиарда кубически метра газ през Украйна през 2020 г. и 40 милиарда годишно между 2021 и 2024 г.

Според Стефанишина Киев ще работи с партньорите от ЕС, за да търси решение за снабдяване на Австрия с руски газ, дори ако това стане юридически и политически сложно.

Австрийският енергиен гигант OMV има дългосрочен договор за доставка с Москва до 2040 г., според ORF.

Междувременно директорът на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че страните от Югоизточна Европа продължават да купуват руски газ през Австрия, въпреки че официално са декларирали, че са се отказали от него. „Газпром“ доставя газ на големия европейски газов хъб в Баумгартен в Австрия транзитно през територията на Украйна, по-специално през руската компресорна станция „Суджа“. От Австрия газът тече и към други европейски страни, каза Милер.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.