Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна обмисля да легализира еднополовите бракове

Бившият заместник-министър на културата на Украйна предложи легализиране на еднополовите бракове, твърдейки, че това ще възнагради службата на ЛГБТК войниците и ще достави удоволствие на чуждестранните поддръжници на Киев. Инна Совсун от партията „Голос“ обяви във вторник, че е внесла законопроекта във Върховната рада за разглеждане.

„Легализирането на еднополовите връзки е много важно за мен сега, защото ако се прибера вкъщи [мъртъв], партньорът ми дори не може да ме погребе“, беше един от аргументите на украинската общност на ЛГБТ войници и съюзници във Facebook, който Совсун цитира при обявяването на законопроекта си.

Законопроектът е продукт на девет месеца работа, в която участват две неправителствени организации. Това би създало правни основания за хората в еднополови връзки да регулират собствеността върху собствеността, наследството, пенсиите и обезщетенията при смърт, аргументира се Совсун.

„Бих могла да кажа, че това е, което нашите западни съюзници изискват от нас“, но 56% от украинците са съгласни, че ЛГБТ хората трябва да имат право на граждански партньорства, пише тя. „Като общество ние узряхме отвъд „руското блато“ и съветския мироглед“, нашписа вносителят на законопроекта на профила си във Фейсбук.

Тъй като Украйна цени „човешкото достойнство и свобода“, украинците са „просто различен биологичен вид“ от руснаците, заключи тя.

Въпреки че Совсун не предостави източник за нейните цифри, процентът съвпада с онлайн проучване от 2017 г., поръчано от Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните.

Украйна декриминализира хомосексуалността през 1991 г., но нейната конституция определя брака като доброволен съюз между мъж и жена. През 2018 г. Министерството на правосъдието в Киев заяви, че няма правни основания за еднополови граждански партньорства.

Совсун представлява партия „Голос“, самоопределяща се като „либерална“ и „проевропейска“ партия, която подкрепя управляващото мнозинство на президента Владимир Зеленски. Те спечелиха 20 места – от общо 450 – на изборите през 2019 г., въпреки че оттогава 11 депутати се отделиха, за да създадат своя собствена партия, наречена „Справедливост“. Самата Совсун беше заместник-министър на науката и образованието между 2014 и 2016 г. след Евромайдана.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.