Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна обмисля да легализира еднополовите бракове

Бившият заместник-министър на културата на Украйна предложи легализиране на еднополовите бракове, твърдейки, че това ще възнагради службата на ЛГБТК войниците и ще достави удоволствие на чуждестранните поддръжници на Киев. Инна Совсун от партията „Голос“ обяви във вторник, че е внесла законопроекта във Върховната рада за разглеждане.

„Легализирането на еднополовите връзки е много важно за мен сега, защото ако се прибера вкъщи [мъртъв], партньорът ми дори не може да ме погребе“, беше един от аргументите на украинската общност на ЛГБТ войници и съюзници във Facebook, който Совсун цитира при обявяването на законопроекта си.

Законопроектът е продукт на девет месеца работа, в която участват две неправителствени организации. Това би създало правни основания за хората в еднополови връзки да регулират собствеността върху собствеността, наследството, пенсиите и обезщетенията при смърт, аргументира се Совсун.

„Бих могла да кажа, че това е, което нашите западни съюзници изискват от нас“, но 56% от украинците са съгласни, че ЛГБТ хората трябва да имат право на граждански партньорства, пише тя. „Като общество ние узряхме отвъд „руското блато“ и съветския мироглед“, нашписа вносителят на законопроекта на профила си във Фейсбук.

Тъй като Украйна цени „човешкото достойнство и свобода“, украинците са „просто различен биологичен вид“ от руснаците, заключи тя.

Въпреки че Совсун не предостави източник за нейните цифри, процентът съвпада с онлайн проучване от 2017 г., поръчано от Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните.

Украйна декриминализира хомосексуалността през 1991 г., но нейната конституция определя брака като доброволен съюз между мъж и жена. През 2018 г. Министерството на правосъдието в Киев заяви, че няма правни основания за еднополови граждански партньорства.

Совсун представлява партия „Голос“, самоопределяща се като „либерална“ и „проевропейска“ партия, която подкрепя управляващото мнозинство на президента Владимир Зеленски. Те спечелиха 20 места – от общо 450 – на изборите през 2019 г., въпреки че оттогава 11 депутати се отделиха, за да създадат своя собствена партия, наречена „Справедливост“. Самата Совсун беше заместник-министър на науката и образованието между 2014 и 2016 г. след Евромайдана.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.