Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна обмисля да забрани парите кеш

Украйна обмисля да наложи пълна забрана на движението на пари в брой в страната в опит да изкорени корупцията, заяви заместник-началникът на президентската служба Ростислав Шурма.

Пред участници в Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон той каза, че правителството му ще представи пътна карта за това „дали ще го направим или не“. Политикът изрази надежда, че „решението ще бъде „да“, добавяйки, че подобна мярка ще помогне за предотвратяване на вземанет на подкупи.

„Обсъждаме го. Това са много дълбоки и сериозни дискусии вътре в нашия екип, премиера и президента. Искаме да станем първата напълно безкасова икономика“, заяви Шурма. Предлага се разплащанията в брой да бъдат заменени с плащания с банкови карти или P2P преводи.

Инициативата може да се превърне в „много ефективен инструмент за ликвидиране на 95-99% от всички случаи на корупция“ в Украйна, според зам.-началника на кабинета за Зеленски.

Икономисти в Украйна обаче изразиха съмнения относно схемата. Украинският финансов анализатор Алексей Кушч, цитиран от vesti.ua, отбеляза, че забраната на законно платежно средство ще предизвика приток на украински гривни в долари, предизвиквайки срив на националната валута. Нещо повече, той посочи, че парите в брой са единственото платежно средство по време на прекъсвания на електрозахранването. В същото време, както подчертава Олексий Куш, това ще увеличи корупцията, която ще премине към крипто валута и валута в чужбина.

В Украйна „хората отдавна плащат подкупи чрез офшорни компании, така че парите в брой нямат ефект върху корупцията“, аргументира се ръководителят на Украинския аналитичен център Александър Охрименко. Той твърди, че Шурма се занимава с „безсмислена публичност и просто казва нещо глупаво“.

Според анализатора около 40% от урежданията на задължения в Украйна в момента се извършват с плащания в брой.

Още по темата: Зеленски премахва антикорупционния надзор, в Украйна вече нямало корупция 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.