Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна обстрелва петролопровода „Дружба“, транспортиращ петрол към ЕС: „Транснефт“

Ракета, изстреляна от територията на Украйна, е паднала близо до петролна помпена станция, свързана с петролопровода „Дружба“ в руската Брянска област, съобщи операторът „Транснефт“.

Игор Демин, говорител на компанията, заяви, че ракетата се е взривила на територията на станцията „Новозибково“ в късните часове на 31 януари. Според изявлението опитът за нападение не е успял да причини жертви или да попречи на работата на тръбопровода.

Според снимки и информация, публикувана в „Телеграм“, ударът е извършен с помощта на ракета „Точка-У“. Съобщава се, че работниците са открили 20-метров кратер на територията на станцията, която е загубила мощност в резултат на нападението.

Демин обясни, че нефтената помпена станция „Новозибково“, която е била цел на ракетния удар, се използва само временно в пиковите часове на тръбопровода „Дружба“ и за последно е била включена през 2022 г. само за няколко часа. Той отбеляза, че работниците на „Транснефт“ в момента ремонтират щетите, причинени от атаката, и че газопроводът продължава да работи нормално.

Петролопроводът „Дружба“ е един от най-дългите в света и свързва източните части на Русия с няколко точки в Европа, включително Украйна, Беларус, Полша и Германия.

Станцията, която е била атакувана, се намира на 40 км от руско-украинската граница и води директно в Беларус, където се разклонява на две части: едната отива в Германия и Полша, а другата доставя петрол за Украйна, Унгария, Словакия, Австрия и Чехия. Германия обаче не е получавала никакъв петрол от началото на годината, след като и Берлин, и Полша обещаха да спрат целия внос на руски суров петрол.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.