Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна обстрелва петролопровода „Дружба“, транспортиращ петрол към ЕС: „Транснефт“

Ракета, изстреляна от територията на Украйна, е паднала близо до петролна помпена станция, свързана с петролопровода „Дружба“ в руската Брянска област, съобщи операторът „Транснефт“.

Игор Демин, говорител на компанията, заяви, че ракетата се е взривила на територията на станцията „Новозибково“ в късните часове на 31 януари. Според изявлението опитът за нападение не е успял да причини жертви или да попречи на работата на тръбопровода.

Според снимки и информация, публикувана в „Телеграм“, ударът е извършен с помощта на ракета „Точка-У“. Съобщава се, че работниците са открили 20-метров кратер на територията на станцията, която е загубила мощност в резултат на нападението.

Демин обясни, че нефтената помпена станция „Новозибково“, която е била цел на ракетния удар, се използва само временно в пиковите часове на тръбопровода „Дружба“ и за последно е била включена през 2022 г. само за няколко часа. Той отбеляза, че работниците на „Транснефт“ в момента ремонтират щетите, причинени от атаката, и че газопроводът продължава да работи нормално.

Петролопроводът „Дружба“ е един от най-дългите в света и свързва източните части на Русия с няколко точки в Европа, включително Украйна, Беларус, Полша и Германия.

Станцията, която е била атакувана, се намира на 40 км от руско-украинската граница и води директно в Беларус, където се разклонява на две части: едната отива в Германия и Полша, а другата доставя петрол за Украйна, Унгария, Словакия, Австрия и Чехия. Германия обаче не е получавала никакъв петрол от началото на годината, след като и Берлин, и Полша обещаха да спрат целия внос на руски суров петрол.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.