Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна официално призна за незаконна продажба на дарени от Запада оръжия

Бюрото за икономическа сигурност на Украйна e регистрирало многократни продажби на хуманитарна помощ, идваща от западни държави, както и на оръжие. Това съобщи директорът на ведомството Вадим Мелник в ефира на телевизионния канал „Украйна 24“ на 5 юли, цитиран от bulgarianmilitary.com.

„Дори военни стоки се продават за пари в брой. Имаме такива факти”, каза Мелник. По думите му бюрото разследва случаи, свързани с продажба на хуманитарна помощ, получена от чуждестранни партньори.

Що се отнася до продажбата на военна продукция и оръжие, ведомството вече е регистрирало около десет такива наказателни продажби. Мелник подчерта, че това е непълен брой подобни престъпления, тъй като други украински правоприлагащи органи регистрират подобни нарушения.

През последните седмици по неофициални канали идват все повече сигнали за продажба на украинско оръжие. BulgarianMilitary.com беше един от първите сайтове, които информираха за потенциалната незаконна търговия с дарени от Запад оръжия, стоки и хуманитарна помощ.

Във Вашингтон дори признаха, че агенцията, отговорна за продажбата и доставката на американски оръжия в чужбина [DSCA], не може да контролира складираните доставки, серийните им номера и разпространението им сред украинските въоръжени сили поради войната . В момента САЩ не могат да изпратят мобилни екипи за проверка на наличността, но DSCA има желание да отвори офис на територията на Украйна. DSCA казва, че информацията, която имат за това как се използват дарените американски оръжия, се основава единствено на уверения от Киев.

Източник:bgmilitary.com
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.