Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна освободи лидера на опозицията при размяна на затворници с Русия

Опозиционният лидер Виктор Медвечук в Украйна беше освободен при размяна на военнопленници с Русия, съобщи президентът Владимир Зеленски.

Медведчук беше арестуван миналата година заради обвинения в държавна измяна, за които поддръжниците му твърдят, че са политически мотивирани. Той беше арестуван точно след като партията му изпревари управляващата партия „Слуга на народа“ на Зеленски в социологическите проучвания.

Общо 215 войници и други военнослужещи бяха върнати в Украйна, добави президентът във видео обръщение.

Зеленски заяви, че по време на размяната Киев е успял да върне 188 бойци, които са били заловени, когато руски и донбаски войски превзеха пристанището на Азовско море в Мариупол през май. Сред тях са 108 членове на батальона Азов.

Зеленски обясни, че размяната е договорена на два етапа. По време на първия етап от преговори Украйна е договорила освобождаването на Медведчук, когото Зеленски описва като „фен на Русия“, за освобождаването на 200 бойци.

Според украинския президент Киев по-късно се е съгласил да размени 55 души, включително „тези, които предадоха страната“, за петима командири, включително командира на Азов Денис Прокопенко.

Зеленски добави, че Турция е помогнала за улесняване на преговорите. Той каза, че президентът Реджеп Тайип Ергодан се е съгласил, че петимата заловени украински командири ще останат „под личната защита на турския президент до края на войната“.

Ердоган определи предстоящата размяна в интервю за PBS NewsHour в понеделник като „значителна стъпка“.

Руското министерство на отбраната заяви, че 55 руски и донбаски войници са били освободени като част от размяната на затворници с Украйна.

Освободени руски и донбаски войници след размяната на военнопленници между Русия и Украйна. Снимка: Министерство на отбраната на Русия

Освободените войници са откарани в Русия и получават „психологическа и медицинска помощ“, добави министерството.

Според министерството на отбраната размяната е станала след „трудни“ преговори, а животът на задържаните е бил „застрашен“ в ареста на Киев.

Новината за голямата размяна идва след като британският премиер Лиз Трус потвърди вчера, че петима заловени британски граждани, които се воювали заедно с украинските войски, също са били освободени. Двама от тях преди това бяха осъдени на смърт за военни престъпления от съд в Донецката народна република.

Зеленски благодари на Саудитска Арабия за помощта й за връщането на 10 чуждестранни граждани, които бяха заловени, докато се биеха заедно с украинската армия, сред които двама американски ветерани.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.